OMV: Blocajul dintre Rusia şi Occident nu va afecta proiectul South Stream

Confruntarea dintre Rusia şi Occident din cauza crizei din Ucraina nu va duce la anularea construcţiei gazoductului South Stream, potrivit directorului general al grupului austriac OMV, Gerhard Roiss, citat de RIA Novosti.

Urmărește
380 afișări
Imaginea articolului OMV: Blocajul dintre Rusia şi Occident nu va afecta proiectul South Stream

OMV: Blocajul dintre Rusia şi Occident nu va afecta proiectul South Stream (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Roiss a arătat că South Stream este un proiect pentru 50 de ani, astfel că amânarea cu câteva luni a construcţiei acestuia nu este o problemă.

Şeful OMV a spus, referitor la impactul sancţiunilor impuse Rusiei de Occident din cauza crizei din Ucraina, că clienţii europeni depind de livrările de gaze ruseşti şi că nu crede că vor fi impuse sancţiuni asupra aprovizionării cu gaze.

Roiss a subliniat că o poziţie pragmatică în această problemă implică existenţa unui număr mai mare de gazoducte, benefică pentru securitatea energetică. Şeful OMV a atras atenţia că Rusia livrează deja gaze prin tronsonul Opal, care leagă conducta Nord Stream de reţelele de transmisie din Occident şi Europa Centrală, cu o capacitate de 36 de miliarde de metri cubi de gaze, chiar dacă Gazprom nu a obţinut acordul UE pentru a folosi această conductă la capacitate maximă.

În luna iunie, Gazprom şi OMV au încheiat un acord pentru construcţia şi operarea ulterioară a tronsonului austriac al South Stream.

South Stream, cu un cost estimat de 40 de miliarde de dolari, are rolul să transporte gaze ruseşti către centrul Europei, pe o rută care să ocolească Ucraina.

Europa depinde de Rusia pentru o treime din necesarul său de gaze şi circa jumătate din livrări au loc prin Ucraina.

Potrivit Comisiei Europene, proiectul South Stream nu respectă în prezent legislaţia UE în domeniul concurenţei întrucât nu oferă şi accesul unor terţe părţi. South Stream contravine şi politicii UE de diversificare a furnizorilor, pentru reducerea dependenţei de Rusia.

Roiss a arătat recent, într-un interviu acordat revistei austriece Profil, că tronsonul austriac al gazoductului, care urmează să fie construit în 2016 şi să asigure primele livrări în 2017, va respecta în totalitate legislaţia comunitară.

Gazprom şi OMV au anunţat în iunie că vor împărţi costul de 200 de milioane de euro al tronsonului de 50 de kilometri de pe teritoriul austriac al South Stream, care va avea o lungime totală de 2.446 de kilometri.

Conducta va traversa Rusia, iar apoi va trece pe sub Marea Neagră şi va tranzita Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Slovenia, până în Austria. Un alt tronson va fi construit către Italia.

Partenerii Gazprom pentru porţiunea offshore a gazoductului sunt compania italiană Eni, Wintershall Holding (Germania) şi EDF (Franţa).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici