- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
OMV: Este posibilă aprovizionarea Nabucco cu gaze naturale din Irak şi Azerbaidjan
Aprovizionarea cu gaze naturale azere şi irakiene a gazoductului Nabucco pare încă promiţătoare, consideră directorul diviziei de energie şi gaze naturale a grupului austriac OMV, Werner Auli, în pofida relaţiei preferenţiale a Azerbaidjanului cu Gazprom.
OMV: Este posibilă aprovizionarea Nabucco cu gaze naturale din Irak şi Azerbaidjan
Grupul Gazprom a anunţat, luna trecută, că Azerbaidjanul a promis să acorde prioritate Rusiei la achiziţionarea producţiei de gaze naturale a celei de-a doua faze a câmpului gazeifer de la Shakh-Deniz 2.
OMV este unul dintre acţionarii consorţiului Nabucco Gas Pipeline International, alături de companiile Transgaz Mediaş, MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania).
Nabucco ar urma să devină operaţional în 2014, însă aprovizinarea cu gaze naturale nu a fost, încă, asigurată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Azerbaidjanul rămâne un posibil furnizor important pentru Nabucco, a spus Auli.
"Azerbaidjanul pare foarte promiţător, respectiv Shakh-Deniz 2. O altă sursă de aprovizionare este Irakul", a adăugat oficialul OMV într-un interviu.
Grupurile petroliere MOL şi OMV au anunţat, în mai, înfiinţarea unui consorţiu, împreună cu două companii din Emiratele Arabe Unite (EAU), respectiv Crescent Petroleum şi Dana Gas, cu scopul de a furniza suficiente gaze naturale din Irak pentru demararea proiectului Nabucco.
Programul derulat de cele patru companii, în valoare de opt miliarde de dolari, are ca scop demararea proiectului Nabucco şi reducerea dependenţei Europei de gazele ruseşti.
Guvernul irakian a anunţat, ulterior, că nu recunoaşte acordurile semnate de guvernul regional kurd şi companiile Crescent Petroleum şi Dana Gas din Emiratele Arabe Unite, care ar putea furniza gaze naturale Europei prin gazoductul Nabucco în parteneriat cu OMV şi MOL.
Premierii României, Turciei, Austriei, Ungariei şi Bulgariei au semnat, luni, la Ankara (Turcia), acordul interguvernamental pentru realizarea proiectului Nabucco, conducta prin care vor fi transportate către Europa Centrală, prin Turcia, gaze naturale extrase din Asia Centrală.
Premierul irakian Nuri al-Maliki a declarat, luni, că Irakul poate furniza Europei 15 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Oficialul a participat la Ankara la reuniunea pentru semnarea acordului de tranzit.
Preţul estimat pentru construcţia Nabucco este de 7,9 miliarde de euro, însă acesta ar putea să scadă, ca urmare a declinului preţului petrolului, a precizat oficialul OMV.
Bursa gazelor naturale din Austria, proiect dezvoltat de OMV, Gazprom, Centrex Europe Energy & Gas şi Wiener Börse ar putea deveni funcţională în luna octombrie, a declarat, luni, directorul diviziei de energie şi gaze a OMV, Werner Auli, citat de Reuters.
Totodată, o platformă adiţională de tranzacţionare a derivatelor ar putea fi operaţională în ianuarie, a anunţat el.
Grupurile OMV şi Gazprom, compania Centrex Europe Energy & Gas şi Wiener Börse au încheiat, în octombrie 2008, un acord vizând înfiinţarea unei burse de tranzacţionare şi a unui centru de distribuţie în domeniul gazelor naturale.
Noua bursă va deservi Europa Centrală şi va avea ca obiect tranzacţiile spot şi futures cu produse derivate din gaze naturale, se arată în comunicatul operatorului pieţei de capital vieneze.
Acordul prevede şi cooperarea pentru dezvoltarea unui centru de distribuţie a gazelor naturale, respectiv Hub-ul Central European de Gaz (Central European Gas Hub - CEGH) şi transformarea acestuia într-o platformă importantă în regiune.
Gazoductul urmează să transporte gaze extrase din Asia Centrală, prin Turcia, către Europa Centrală. Conducta va fi construită pe traseul Turcia-Bulgaria-România-Ungaria-Austria şi va avea o lungime totală de 3.296 kilometri.
Realizarea proiectului Nabucco va necesita investiţii în valoare totală estimată de aproape opt miliarde euro.
Capacitatea iniţială de transport a conductei este de 8 miliarde metri cubi/an şi este proiectată să crească la 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, până în 2020. Spre comparaţie, consumul anual de gaze al României este de 17-18 miliarde metri cubi.
Lucrările de construcţie urmează să înceapă în 2011, iar intrarea în funcţiune a conductei este preconizată pentru 2014.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO