- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
OMV Petrom a anunţat un preţ de 0,352 lei pe acţiune pentru planul de răscumpărare, cu 5% sub piaţă
OMV Petrom (SNP) a anunţat un preţ brut de răscumpărare de 0,352 lei pe acţiune, cu aproape 5% sub preţul pieţei, pentru acţionarii care au depus cereri de retragere din acţionariatul companiei după ce s-au opus operaţiunii de separare a activităţii de marketing.
Titlurile companiei au închis sesiunea bursieră de joi la un preţ de 0,3701 lei, cu 2,35% sub referinţă. OMV Petrom este cea mai mare companie românească listată la Bursa de Valori Bucureşti, cu o capitalizare de 20,96 miliarde lei.
Preţul brut pentru acţiunile OMV Petrom a fost stabilit de un expert autorizat independent, respectiv compania de audit PricewaterhouseCoopers Management Consultants, potrivit unui raport al companiei.
Acţionarii care nu sunt de acord cu preţul oferit de companie au opţiunea ca în termen de 10 zile lucrătoare de la data publicării raportului să revoce cererea de retragere, prin depunerea unei declaraţii.
Investitorii care au votat în AGA din august împotriva operaţiunii de desprindere a activităţii de marketing şi transferul unei părţi din patrimoniul companiei către OMV Petrom Marketing au putut depune, până la 3 septembrie, cererile de retragere din acţionariat.
Lista acestor acţionari cuprinde atât persoane fizice cât şi companii, printre care SIF Muntenia şi SSIF Broker.
Directorul general al SSIF Broker, Grigore Chiş, a declarat joi pentru MEDIAFAX că firma pe care o conduce a vândut deja acţiunile pe care le deţinea la OMV Petrom, anticipând un preţ mai redus din evaluare decât cel de la bursă.
Pe de altă parte, Petre Szel, preşedintele SAI Muntenia Invest, compania care administrează activele SIF Muntenia (SIF4), a afirmat că membrii CA ai societăţii urmează să decidă dacă SIF va vinde acţiunile la OMV Petrom sau rămâne în acţionariat.
Împotriva deciziei s-au pronunţat acţionari care deţin cumulat 25,6 milioane de acţiuni, reprezentând 0,04% din capital, şi s-a abţinut Fondul Proprietatea, cu 11,39 milioane de titluri, respectiv 20,11% din total.
Dreptul de retragere poate fi exercitat pentru toate acţiunile deţinute de un acţionar, nefiind permisă exercitarea parţială.
OMV Petrom este controlată de grupul austriac de petrol şi gaze OMV, care deţine 51,01% din acţiuni. Statul are, prin Ministerul Economiei, 20,6% din titluri, iar Fondul Proprietatea 20,1% din capital.
Ministerul Economiei va vinde pe bursă 9,84% din capitalul companiei şi aşteaptă în martie oferte din partea societăţilor de servicii de investiţii financiare şi a băncilor interesate să intermedieze oferta publică secundară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:15
Ministrul de Externe din Ucraina susţine „pacea prin forţă” într-un mesaj către Marco Rubio
-
astăzi, 09:42
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE