OMV Petrom a depus plângere la CEDO, reclamând tratamentul instanţelor de judecată din România

Compania OMV Petrom a depus în luna ianuarie o plângere la CEDO, reclamând tratamentul instanţelor de judecată din România, şi este implicată în procese care, exceptându-le pe cele cu angajaţii, au o miză totală de aproximativ 300 milioane euro, echivalentul a 58% din profitul record de anul trecut.

Urmărește
598 afișări

Compania petrolieră a depus acţiunea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în urma unui litigiu cu fraţii Dan şi Radu Stegăroiu din Cluj, în care aceştia au cerut OMV Petrom restituirea unei proprietăţi din satul Boldeşti, judeţul Prahova, se arată în prospectul de vânzare de către Ministerul Economiei a unei participaţii de 9,84% din acţiunile companiei.

Acţiunea a fost deschisă de cei doi fraţi înainte de privatizarea Petrom, în 2004, când a fost preluată de grupul austriac de petrol şi gaze OMV, argumentând că propritatea pe care o revendică a fost naţionalizată ilegal.

Compania OMV Petrom a fost obligată, în 2008, de Curtea de Apel, să le plătească celor doi fraţi daune de 51 milioane de lei (echivalentul a 13,8 milioane de euro, la cursul leu-euro din acel an), sub rezerva anumitor condiţii legale.

Compania petrolieră a făcut recurs la această decizie, acţiune care a fost respinsă.

În luna mai a anului trecut, fraţii Stegăroiu au cerut deschiderea procedurii de insolvenţă a OMV Petrom, dar instanţa de fond şi cea de recurs au respins solicitarea.

OMV Petrom a deschis o altă cale de atac, care să clarifice dacă obligaţia de plată îi revine companiei sau statului român. Acţiunea OMV Petrom a fost admisă în luna aprilie a acestui an, iar decizia Curţii de Apel a fost modificată.

Prin urmare, OMV Petrom a propus "măsuri reparatorii" de 51 milioane de lei, sumă care pe care însă ar trebui să o plătească statul român. Decizia este supusă recursului, se precizează în prospect.

OMV Petrom a depus la Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor dosarul de revendicare, pe care Agenţia a refuzat să-l primească. În luna iunie a acestui an, instanţa a obligat Agenţia să accepte dosarul, însă decizia poate fi atacată.

"În ianuarie 2011, societatea (OMV Petrom - n.r.) a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, prin care a contestat tratamentul aplicat în acest caz de către instanţele naţionale române", se spune în prospect.

Pe lângă acest litigiu, compania OMV Petrom este implicată în 28.000 de procese cu foşti şi actuali angajaţi, dintre care 4.600 de dosare erau, până la 31 martie, pe rolul primei sau celei de-a doua instanţă de judecată. Litigiile cu salariaţii au la bază interpretările diferite ale contractului colectiv de muncă, se arată în prospect, care nu precizează sumele imputate companiei.

Totodată, compania, alături de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului şi Ministerul Mediului şi Pădurilor, a fost acţionată în instanţă de mai multe firme, care solicită anularea contractelor de vânzare-cumpărare a unor terenuri în zona Străuleşti din Capitală (unde se află în prezent sediul central al companiei - n.r), acuzând încălcări ale prevederilor legale de mediu.

"Valoarea totală a contractelor contestate se ridică la 55,4 milioane de euro, din care reclamanţii au plătit deja 9,03 milioane de euro. Termenele pentru prima înfăţisare au fost stabilite pentru noiembrie 2011", potrivit prospectului.

Compania este implicată într-un alt proces, legat de achiziţia şi vânzarea de lubrifinaţi şi ţiţei, cu rafinăria Astra Română, care a solicitat în instanţă daune de 114 milioane de euro de la OMV Petrom, aferente perioadei octombrie 2004 - 31 decembrie 2010. Procesul este pe rol.

De asemenea, o filială a OMV Petrom din Kazahstan, Korned LLP, a fost acţionată în instanţă de societatea Shakharmunaigas JSC, care îi cere daune de 16 milioane de euro pentru plata cu întârziere a unor drepturi de exploatare şi producţie a hidrocarburilor.

Shakharmunaigas JSC a avut câştig de cauză, dar Korned LLP ia în considerare alte acţiuni pentru a obţine suspendarea executării plăţii.

Companiei îi sunt solicitate, într-un alt litigiu, despăgubiri de aproximativ 100 milioane de euro, pentru folosirea ilicită a drepturilor intelectuale.

"Din moment ce societatea (OMV Petrom - n.r.) are un sistem de proceduri interne pentru monitorizarea şi protejarea drepturilor de proprietate intelectuală (...) este puţin probabil ca o astfel de plângere să aibă câştig de cauză în instanţă", se precizează în prospect.

Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV) a confiscat de la OMV Petrom produse petroliere de 21 milioane de lei (5 milioane de euro), după ce a constatat nereguli în livrarea acestora între antreprozite fiscale. OMV Petrom a contestat decizia ANV, iar procesul se află în curs de soluţionare.

Grupul austriac OMV deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul are, prin Ministerul Economiei, 20,63% din titluri, iar Fondul Proprietatea (FP) deţine 20,11% din acţiuni. În urma ofertei de vânzare, participaţia Ministerului Economiei se va reduce la 10,79% din titluri.

Compania a înregistrat anul trecut un profit record, de 520,2 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici