- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (16.10.2015, 11:38)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
OMV Petrom caută cumpărător pentru parcul eolian deţinut în Dobrogea
OMV Petrom pregăteşte vânzarea singurului parc eolian deţinut în România, din Dobrogrea, cu o capacitate de 45 MW, în cadrul strategiei de renunţare la afacerile care nu au legătură cu operaţiunile de bază, pe fondul preţului scăzut al petrolului, au declarat două persoane apropiate situaţiei.
Urmărește
1936 afișări
OMV Petrom caută cumpărător pentru parcul eolian deţinut în Dobrogea (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
Vânzarea parcului eolian, finalizat în 2011 la un cost de 90 de milioane de euro, face parte dintr-un plan mai amplu de reducere a cheltuielilor, au arătat sursele citate de Bloomberg.
Reprezentanţii OMV, compania mamă a Petrom, au refuzat să comenteze.
"La începutul lui 2015, compania a anunţat o serie de măsuri ca răspuns la mediul dificil creat de preţul petrolului, inclusiv optimizarea portofoliului şi posibile vânzări de active. Iniţiativele sunt încă în fază de analiză", a explicat biroul de presă al Petrom.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: România şi Europa onorează sacrificiul românilor
După scăderea puternică a preţurilor petrolului la nivel global, Petrom vrea să reducă costurile investiţiilor cu 30% doar în acest an şi să vândă proiectele la exploatările mature din România, consumatoare de fonduri, pentru a direcţiona majoritatea cheltuielilor către exploatarea gazelor în Marea Neagră.
"Găsirea unui cumpărător va depinde foarte mult de preţ, întrucât piaţa energiei regenerabile a fost afectată semnificativ de modificarea schemei de sprijin şi de preţul certificatelor verzi", a declarat Mihai Chişu, trader la Swiss Capital în Bucureşti.
Guvernul român a descurajat investitorii majori în industria energiei regenerabile, inclusiv CEZ, prin modificarea planului de sprijin a energiei verzi, iniţial generos, notează Bloomberg.
Cu o capacitate instalată de circa 2.600 de megawaţi de energie eoliană şi aproape 1.200 de megawaţi de energie solară, România şi-a îndeplinit cu cinci ani în avans angajamentul faţă de UE ca cel puţin 24% din energie să fie din surse ecologice până 2020.
Acest fapt a determinat Guvernul să reducă la jumătate numărul certificatelor verzi acordate ca stimulente pentru producţia de energie verde.
"Este bine că Petrom se concentrează mai mult pe operaţiunile de bază şi că prin vânzarea unor active neesenţiale îşi asigură fonduri pentru investiţii mai eficiente în viitor", a spus Chişu.
Profitul net al OMV Petrom (SNP) a scăzut în primul semestru cu 25%, la 1,04 miliarde lei (234,1 milioane euro), în contextul declinului vânzărilor cu 18%, la 8,81 miliarde de lei (1,98 miliarde euro), determinat în principal de preţurile mai mici la comercializarea produselor petroliere.
În raportul companiei din primul semestru, programul de investiţii pentru 2015 era estimat la aproximativ un miliard de euro, din care aproximativ 85% urma să fie dedicat proiectelor din upstream.
Un mediu de preţ scăzut al ţiţeiului potenţial prelungit se aşteaptă să ducă la scăderea investiţiilor anuale în upstream cu aproximativ 25-35% în perioada 2015-2017 comparativ cu 2014. În consecinţă, pe termen mediu, producţia de hidrocarburi în România ar putea să scadă în medie cu până la 4% pe an, potrivit raportului.
OMV Petrom, parte a grupului austriac OMV, avea la finele lunii iunie 16.450 de angajaţi, în scădere cu 15% faţă de 19.428 în iunie anul trecut.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe