OMV Petrom: Preţul gazelor importate va urca în luna octombrie la 545 dolari/1.000 metri cubi

Preţul gazelor importate prin intermediari din Rusia va creşte în luna octombrie la 545 dolari pe 1.000 metri cubi, în timp ce autorităţile menţin preţul gazelor din producţia internă la 160 dolari, a declarat marţi Hilmar Kroat-Reder, responsabil cu activitatea de gaze şi energie din OMV Petrom.

Urmărește
297 afișări
Imaginea articolului OMV Petrom: Preţul gazelor importate va urca în luna octombrie la 545 dolari/1.000 metri cubi

OMV Petrom: Preţul gazelor importate va urca în luna octombrie la 545 dolari/1.000 metri cubi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Liberalizarea preţului gazelor va avea beneficii atât pentru consumatori, cât şi pentru statul român", a afirmat Reder.

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), între lunile iunuarie şi iulie preţul gazelor imporate a crescut de la 399 dolari pe 1.000 metri cubi la 480 dolari pe 1.000 metri cubi.

Totodată, ANRE estimează că în trimestul al patrulea al acestui an preţul mediu de import va ajunge la 495 dolari pe 1.000 metri cubi.

România a importat între 2004 şi 2010 gaze naturale în valoare totală de 8,5 miliarde de dolari.

ANRE a anunţat în urmă cu o săptămână că preţul gazelor naturale pentru consumatorii industriali va creşte de la 1 octombrie cu 8%, iar cel plătit de populaţie şi producătorii de energie termică rămâne la nivelul actual.

Majorarea a fost motivată de ANRE prin avansul preţului gazului din import de la 460 dolari pentru 1.000 de metri cubi, preţ luat în calcul la modificarea preţurilor din luna iulie, la 495 dolari.

Fondul Monetar Internaţional a cerut Executivului să prezinte un calendar etapizat de liberalizare a preţurilor gazelor naturale până în 2013 în cazul companiilor şi din 2013 în 2015 în cazul populaţiei. Liberalizarea preţurilor vizează şi sectorul energiei electrice.

Populaţia nu va fi afectată direct de creşterea preţurilor gazelor livrate consumatorilor industriali, întrucât Guvernul şi ANRE au decis, în luna iunie, ca pentru o perioadă de nouă luni, respectiv între 1 iulie şi 31 martie 2012, consumatorii casnici să primească mai multe gaze din producţia internă, ceea ce va permite ca tarifele să nu crească.

România importă gaze de la Gazprom prin intermediul companiilor la WIEE şi Imex Oil, cu care are acorduri până în 2012.

WIEE este deţinută de WIEE Zug Elveţia, societate mixtă înfiinţată în 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) şi grupul rus Gazprom, cu copul de a furniza gaze naturale ruseşti ţărilor sud-est europene. Potrivit datelor companiei, WIEE a furnizat peste 48 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în România.

Imex Oil este deţinută de firma Conef, care este controlată de Vimerco, acţionarul majoritar al producătorului de aluminiu Alro Slatina.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici