OMV Petrom va plăti acţionarilor dividende de peste un miliard de lei din profitul de anul trecut

OMV Petrom (SNP) va acorda acţionarilor dividende totale de peste un miliard de lei din profitul înregistrat anul trecut, nivel apropiat cu cel din 2008, ultimul an în care producătorul de petrol şi gaze a alocat investitorilor astfel de beneficii.

Urmărește
9 afișări

Propunerea a fost aprobată marţi de AGA OMV Petrom, au declarat pentru MEDIAFAX surse din acţionariarul companiei.

Acţionarii vor primi dividende cu o valoare brută pe acţiune de 0,0177 lei.

Anul trecut OMV Petrom a avut un profit net, calculat după standardele româneşti de contabilitate, RAS, de 1,79 miliarde de lei. Conform standardelor internaţionale de raportate financiară, IFRS, profitul OMV Petrom a fost de 2,19 miliarde lei, de 2,6 ori mai mare comparativ cu 2009.

OMV Petrom a acordat ultima oară dividende în 2008, din profitul înregistrat în anul 2007. Atunci compania a distribuit acţionarilor suma de 1,081 miliarde lei, reprezentând 60,84% din profitul net din 2007, de 1,778 miliarde lei, calculat după standardele româneşti de contabilitate. Valoarea dividendelor, de câte 0,0191 lei/acţiune, a fost cea mai mare de la listarea companiei la BVB.

Grupul austriac de petrol şi gaze OMV a aprobat şi bugetul de venituri şi cheltuieli al OMV Petrom pentru anul în curs.

OMV Petrom a bugetat pentru acest an un profit net calculat după standardele româneşti de contabilitate de 2,316 miliarde de lei, mai mare cu 29,3% faţă de câştigul consemnat anul trecut, la o cifră de afaceri în scădere cu 9%.

Conform standardelor internaţionale, profitul net al OMV Petrom a fost anul trecut de 2,19 miliarde lei, de 2,6 ori mai mare comparativ cu 860,2 milioane lei în 2009.

De asemenea, OMV Petrom estimează că în acest an va înregistra o cifră de afaceri fără accize calculată conform standardelor româneşti de contabilitate de 12,69 miliarde de lei, în scădere cu 9% faţă de 13,95 miliarde de lei anul trecut.

OMV Petrom este controlat în proporţie de 51% de grupul austriac de petrol şi gaze OMV. Ministerul Economiei are 20,6% din acţiunile OMV Petrom, iar Fondul Proprietatea deţine o participaţie de 20,11%, restul titlurilor fiind listate la bursă.

Totodată, Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare are o participaţie de 2,03% din capital.

Cele mai recente tranzacţii cu titlurile OMV Petrom au fost derulate la BVB la 22 aprilie, la preţul de 0,43 lei pe unitate, în creştere cu 1,15% faţă de referinţă. La această cotaţie compania are o capitalizare de 24,3 miliarde de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici