OMV Petrom va transforma rafinăria Arpechim în depozit de ţiţei şi produse petroliere

Publicat: 11 05. 2011, 09:34
Actualizat: 06 11. 2012, 14:18

„În conformitate cu decizia Consiliului de Supraveghere, vom închide definitiv răfinaria Arpechim. În următoarele luni vom întreprinde toate măsurile necesare pentru a implementa proiectul de închidere permanentă a rafinăriei şi de transformare în depozit de ţiţei şi produse petroliere”, se arată în raportul financiar pentru primul trimestru al OMV Petrom.

Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom a decis în luna martie închiderea permanentă a rafinăriei, deoarece nu a găsit un cumpărător „credibil” care să aibă expertiza şi resursele financiare pentru operarea rafinăriei. Compania a anunţat în 2009 că intenţionează să închidă Arpechim, dacă nu va reuşi să o vândă.

Rafinăria Arpechim are o capacitate nominală de circa 3,5 milioane tone/an şi a fost iniţial proiectată ca parte a unui complex petrochimic, prima instalaţie fiind inaugurată în 1964, iar în 1971 rafinăria a fost integrată cu complexul petrochimic.

Activitatea de petrochimie a Arpechim a fost preluată în luna ianuarie 2010 de combinatul chimic de stat Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT).

După ce OMV Petrom a anunţat că va închide Arpechim, Guvernul a iniţiat discuţii cu compania petrolieră pentru repornirea rafinăriei. Pe de altă parte, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, Victor Vlad Cazana, a declarat, în luna aprilie, că speră într-o tranzacţionare „în termeni acceptabili” a rafinăriei către Oltchim.

OMV Petrom mai operează o singură rafinărie, Petrobrazi Ploieşti, pe care va continua să o modernizeze. Pentru acest an compania nu a programat nicio revizie majoră la Petrobrazi.

Grupul austriac OMV deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, iar Ministerul Economiei are 20,64% din titluri.

Fondul Proprietatea deţine 20,11% din acţiuni, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare are 2,03%, iar 6,21% din titluri se tranzacţionează la Bursa de Valori Bucureşti.