OMV Petrom va transforma rafinăria Arpechim în depozit de ţiţei şi produse petroliere
„În conformitate cu decizia Consiliului de Supraveghere, vom închide definitiv răfinaria Arpechim. În următoarele luni vom întreprinde toate măsurile necesare pentru a implementa proiectul de închidere permanentă a rafinăriei şi de transformare în depozit de ţiţei şi produse petroliere”, se arată în raportul financiar pentru primul trimestru al OMV Petrom.
Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom a decis în luna martie închiderea permanentă a rafinăriei, deoarece nu a găsit un cumpărător „credibil” care să aibă expertiza şi resursele financiare pentru operarea rafinăriei. Compania a anunţat în 2009 că intenţionează să închidă Arpechim, dacă nu va reuşi să o vândă.
Rafinăria Arpechim are o capacitate nominală de circa 3,5 milioane tone/an şi a fost iniţial proiectată ca parte a unui complex petrochimic, prima instalaţie fiind inaugurată în 1964, iar în 1971 rafinăria a fost integrată cu complexul petrochimic.
Activitatea de petrochimie a Arpechim a fost preluată în luna ianuarie 2010 de combinatul chimic de stat Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT).
După ce OMV Petrom a anunţat că va închide Arpechim, Guvernul a iniţiat discuţii cu compania petrolieră pentru repornirea rafinăriei. Pe de altă parte, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, Victor Vlad Cazana, a declarat, în luna aprilie, că speră într-o tranzacţionare „în termeni acceptabili” a rafinăriei către Oltchim.
OMV Petrom mai operează o singură rafinărie, Petrobrazi Ploieşti, pe care va continua să o modernizeze. Pentru acest an compania nu a programat nicio revizie majoră la Petrobrazi.
Grupul austriac OMV deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, iar Ministerul Economiei are 20,64% din titluri.
Fondul Proprietatea deţine 20,11% din acţiuni, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare are 2,03%, iar 6,21% din titluri se tranzacţionează la Bursa de Valori Bucureşti.