OMV Petrom vrea să plece de pe bursa din Londra

OMV Petrom vrea să plece de pe bursa din Londra. Compania cheamă acţionarii să voteze delistarea certificatelor globale de depozit prezente pe bursa britanică.

Urmărește
851 afișări
Imaginea articolului OMV Petrom vrea să plece de pe bursa din Londra

OMV Petrom (simbol bursier SNP), singurul producător local de petrol şi gaze, cea mai mare companie de la Bursa de Valori Bucureşti, a convocat acţionarii pe 26 aprilie, dată la care aceştia vor vota aprobarea delistării certificatelor globale de depozit (GDR-uri) emise de Citibank, conform unui raport de la BVB citat de Ziarul Financiar.

Este vorba despre GDR-urile „admise la listare pe segmentul standard al listei oficiale a Autorităţii de Conduită Financiară a Regatului Unit şi admise la tranzacţionare pe piaţa principală pentru instrumente financiare listate a Bursei de Valori din Londra”. Fiecare GDR reprezintă 150 de acţiuni suport emise de societate.

Pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor se află „împuternicirea Directoratului OMV Petrom pentru a stabili detaliile delistării GDR-urilor şi ale încetării ulterioare a programului de GDR-uri al Societăţii inclusiv, dar fără a se limita la, stabilirea perioadei pe parcursul căreia deţinătorii de GDR-uri îşi vor putea converti GDR-urile în acţiuni, aspectelor relevante privind vânzarea acţiunilor suport în conformitate cu Regulamentul nr. 4/2013 după delistarea GDR-urilor şi a datei efective a delistării”.

Astfel, ar înceta relaţiile contractuale dintre OMV Petrom si Citibank în baza scrisorii de angajament din 19 octombrie 2016 (astfel cum a fost ulterior modificată şi completată), respectiv a contractelor de depozit aferente din aceeaşi dată „pentru a întreprinde oricare acţiuni sau formalităţi necesare sau utile pentru implementarea mandatului acordat prin prezenta hotărâre”, reiese din document. Împuternicirea Directoratului este valabilă până la data de 31 decembrie 2024.

Acţionarii OMV Petrom – printre care acţionarul majoritar OMV şi Fondul Proprietatea – au aprobat listarea companiei pe bursa britanică în 2015, la propunerea FP. Statul român nu a susţinut listarea acţiunilor SNP pe piaţa londoneză.

La acea vreme, Robert Lechner, purtător de cuvânt al OMV, declara: „Vedem beneficiile unui program de GDR-uri în ceea ce priveşte creşterea vizibilităţii pentru OMV Petrom şi îmbunătăţirea lichidităţii totale la tranzacţionare, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra acţionarilor.”

De asemenea, FP susţinea că operaţiunea va facilita diversificarea bazei de acţionari şi acoperirea de către brokerii internaţionali.

Pe 20 octombrie 2016, s-a încheiat oferta publică secundară privind vânzarea de către Fondul Proprietatea a unei deţineri de 6,4% la OMV Petrom sub formă de acţiuni ordinare şi GDR-uri. Tot atunci, GDR-urile OMV Petrom au fost admise la listare pe segmentul standard al listei oficiale a Autorităţii de Conduită Financiară a Regatului Unit (UK Financial Conduct Authority) şi admise la tranzacţionare pe piaţa principală pentru instrumente financiare listate a Bursei de Valori din Londra (London Stock Exchange), se arată pe site-ul OMV Petrom.

În cadrul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor din 26 aprilie, acţionarii vor vota inclusiv bugetul de venituri şi cheltuieli aferent anului 2023, numirea unor noi membri ai Consiliului de Supraveghere şi distribuirea de dividende pentru anul financiar 2022.

OMV Petrom a obţinut un rezultat net de 10,3 miliarde de lei anul trecut, cel mai mare din istoria tuturor companiilor din România, în creştere cu 260% faţă de 2021. Cifra de afaceri a însumat 61 de miliarde de lei, un avans de 136%, rezultatele venind pe fondul scumpirilor din economie, în special la pompele de alimentare, cu o producţie de petrol şi gaze în scădere.

Compania are un plan de investiţii de 11 miliarde de euro până în 2030. Doar anul acesta, investiţiile sunt estimate la şase miliarde de euro, cu 70% peste nivelul din 2021.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici