- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
OPEC a convenit să crească pentru prima dată în patru ani producţia de petrol
Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a convenit miercuri să crească pentru prima dată în patru ani livrările de ţiţei, pentru a susţine creşterea economică globală, trasmite Reuters.
Ţările consumatoare fac presiuni asupra marilor producători de petrol pentru a determina creşterea ofertei şi frânarea inflaţiei preţurilor barilului.
Arabia Saudită speră să convingă statele membre ale Organizaţiei să crească producţia cu până la 1,5 milioane barili pe zi, au declarat mai mulţi oficiali prezenţi la reuniunea OPEC care are loc miercuri la Viena.
Sursele citate susţin că una dintre variantele discutate ar fi o creştere iniţială a producţiei cu un milion de barili pe zi, cu promisiunea ridicării livrărilor cu încă 500.000 de barili pe zi peste trei luni.
Iranul s-a oferit să găzduiască peste trei luni o întâlnire de urgenţă a statelor membre OPEC pentru a reevalua politica organizaţiei, a declarat pentru Reuters o sursă iraniană.
Opoziţia Iranului faţă de o creştere a producţiei a influenţat negocierile, propunerea discutată de miniştrii OPEC într-o sesiune închisă vizând o creştere de numai 700.000 de barili pe zi a producţiei, potrivit aceleiaşi surse.
Totuşi, reprezentantul Iranului la reuniune a declarat că statul va respecta decizia majorităţii statelor membre.
Ca principal producător din cadrul OPEC şi singurul care dispune de capacitate neutilizată semnificativă, Arabia Saudită îşi impune de obicei punctul de vedere.
Însă ţări precum Iranul, Venezuela, Ecuador, Irak şi Angola vor ca preţul să rămână peste 100 de dolari pe baril. Petrolul Brent se tranzacţionează miercuri la peste 116 dolari pe baril.
O altă chestiune dezbătută la Viena este nivelul de bază de la care va pleca o eventuală creştere a livrărilor. Nu este clar dacă o creştere a livrărilor va suplimenta producţia actuală a OPEC sau mai vechea ţintă de producţie, care nu mai este de actualitate, fiind prea scăzută.
Surse prezente la summit au declarat că Arabia Saudită ar prefera să fie folosită producţia din aprilie a OPEC, de 26,33 milioane de barili pe zi, şi nu ţinta de producţie stabilită în decembrie 2008, de 24,84 milioane barili pe zi.
Astfel, OPEC s-ar angaja la o creştere concretă a producţiei, şi nu o decizie "cosmetică" menită să determine Arabia Saudită să crească unilateral livrările, independent de cifrele convenite în cadrul Organizaţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO