- Home
- Economic
- DOHA, (23.12.2013, 11:51)
- Vlad Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
OPEC nu vede necesară reducerea livrărilor de petrol anul viitor, în pofida surplusului din SUA
Miniştrii petrolului din Arabia Saudită, Irak şi Kuweit, cei mai mari exportatori din cadrul OPEC, neagă posibilitatea apariţiei unui excedent de ofertă anul viitor pe piaţa petrolului, în pofida creşterii producţiei SUA şi măsurilor luate de Iran şi Libia pentru a-şi majora livrările.
Urmărește
133 afișări
OPEC nu vede necesară reducerea livrărilor de petrol anul viitor, în pofida surplusului din SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
OPEC, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol, furnizează aproximativ 40% din necesarul global de ţiţei.
Oficialii organizaţiei anticipează că nu vor reduce anul viitor producţia, deoarece creşterea cererii la nivel mondial va putea absorbi volumele suplimenare intrate în piaţă, au anunţa miniştrii din cele trei ţări după o reuniune a membrilor OPEC care a avut loc la Doha, în Qatar.
Preţul petrolului WTI, de referinţă pe piaţa SUA, a atins vineri maximul ultimilor două luni, după un raport care a arătat accelerarea creşterii economice a SUA la 4,1% în trimestrul al treilea, ceea ce anunţă o posibilă majorare a cererii. Cotaţia WTI cu livrare în februarie se plasează la New York la 99,32 dolari pe baril.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
"Ştiţi de ce s-a tranzacţionat WTI aproape de 100 de dolari în ultimele câteva zile? Deoarece piaţa se teme de un deficit de petrol, şi nu de supraofertă", a declarat la Doha ministrul saudit al petrolului, Ali al-Naimi.
Preţul petrolului Brent cu livrare în februarie a scăzut luni cu 0,35%, la 111,38 dolari pe baril.
OPEC a menţinut la începutul lunii decembrie ţinta de producţie la 30 milioane barili pe zi, apreciind că cererea şi oferta din piaţă sunt într-o situaţie de echilibru.
Unii analişti consideră însă că organizaţia ar trebui să reducă producţia. Commerzbank notează, într-un raport publicat pe 10 decembrie, că OPEC ar fi nevoită să reducă producţia dacă Libia şi Iranul vor reveni pe piaţă cu volume semnificative.
De asemenea, casa de consultanţă Manaar Energy din Dubai consideră că OPEC va trebui să reducă exporturile sau să se mulţumească cu un preţ mai mic pe baril, pe fondul creşterii producţiei SUA.
Exporturile Libiei au scăzut în acest an, numeroase exploatări petrolifere, rafinării şi porturi fiind închise din cauza conflictelor politice şi a grevelor. Guvernul a avertizat recent că ar putea utiliza forţa pentru a redeschide porturile şi a relua exporturile de petrol.
Libia exporta în luna martie 1,4 milioane barili pe zi, volum care a fost redus la 250.000 barili în prezent.
Iranul vrea să-şi majoreze producţia de petrol la 4 milioane barili pe zi, a declarat recent ministrul iranian al Petrolului, Bijan Namdar Zanganeh, după acordul din 24 noiembrie privind restrângerea programului nuclear al Teheranului în schimbul relaxării sancţiunilor economice. Potrivit datelor Bloomberg, Iranul a produs în noiembrie 2,65 milioane barili pe zi.
Ministrul saudit al-Naimi a afirmat că majorarea producţiei de petrol a SUA în urma exploatărilor de şist nu ameninţă poziţia OPEC sau a Arabiei Saudite pe piaţă.
Prin exploatarea zăcămintelor de şist, producţia de petrol a SUA va creşte la 9,6 milioane barili pe zi până în 2016, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 50 de ani, potrivit estimărilor Administraţiei pentru Informaţii în domeniul Energiei, agenţie guvernamentală a Statelor Unite.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe