"Cei care au plătit taxa auto au plătit-o în baza unei legislaţii existente. Nicio instanţă nu a stabilit că măsura nu a fost în spiritul reglementărilor UE. Guvernul nu are bază legală să dea sumele înapoi. Eventuala returnare a sumelor plătite până acum se va face numai în baza unui temei legal", a spus Vosganian.
Comisarul european pentru taxe Laszlo Kovacs a declarat, săptămâna trecută, că şi în cazul în care procedurile de infrigement se opresc înainte să se ajungă la Curtea Europeană de Justiţie, autorităţile române ar trebui să dea garanţii că vor da banii înapoi, în caz contrar procedurile urmând să fie continuate.
Ministrul Finanţelor a reafirmat, joi, că Guvernul va modifica taxa de primă înmatriculare, prin ordonanţă de urgenţă pentru corelarea nivelului acesteia cu valoarea de piaţă a maşinii, urmând să să fie redefinit termenul de maşină nouă şi să fie introdusă o procedură de contestare pentru persoanele care se consideră nedreptăţite.
El a precizat că Executivul nu-şi modifică punctul de vedere în legătură cu menţinerea taxei auto şi a explicat că nivelul acesteia este unul dintre cele mai reduse din UE, fiind aproape de zece ori mai mic comparativ cu taxa percepută în Ungaria.
Comisia Europeană a trecut, miercuri, 28 noiembrie, la a doua etapă a procedurii de infringement împotriva României în cazul taxei de primă înmatriculare, autorităţile având la dispoziţie două luni pentru a se conforma solicitărilor Executivului, care va înainta, în caz contrar, o plângere la Curtea Europeană de Justiţie.