- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (16.04.2013, 18:00)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Operatorii aerieni, scoşi dintre structurile care derulează achiziţii publice, după cazul Tarom-Astra
Operatorii din transportul aerian au fost scoşi de Guvern din categoria structurilor obligate să deruleze proceduri de achiziţie publică, decizia adoptată după ce MEDIAFAX a anunţat că CNSC a suspendat licitaţia organizată de Tarom pentru asigurarea flotei, în urma unei contestaţii depuse de Astra.
Urmărește
341 afișări
Operatorii aerieni, scoşi dintre structurile care derulează achiziţii publice, după cazul Tarom-Astra
La începutul lunii aprilie, Tarom a anunţat că va organiza o licitaţie pentru achiziţionarea de servicii de asigurare a flotei, în baza unui contract cu o valoare estimată la 2,4 milioane dolari. Data prevăzută pentru începerea procedurilor de adjudecare este 1 mai, se arăta în anunţul Tarom.
Agenţia MEDIAFAX a anunţat însă, luni, că reprezentanţii Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) au suspendat licitaţia organizată de operatorul aerian Tarom pentru asigurarea flotei, în urma unei contestaţii depuse de Astra, actualul asigurător al aeronavelor companiei de stat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
După acest anunţ, premierul Victor Ponta a declarat că Tarom va fi scoasă din procedura prevăzută de OU 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, deoarece, în caz contrar, aeronavele Tarom vor rămâne la sol începând cu săptămâna viitoare.
Premierul i-a criticat din nou, în acest context, pe "şmecherii de la CNSC".
"Tarom, aşa cum face în fiecare an, trebuie să îşi asigure aeronavele, ca să poată să zboare cu ele. Au făcut procedura, au vrut să semneze contractul cu o firmă, nu ştiu care, după care o altă firmă, evident Astra a domnului Adamescu sau cum îl cheamă, s-a dus la şmecherii de la CNSC care au spus "Nu, dom'ne, se suspendă până nu câştigă Astra" şi ne trezim săptămâna viitoare că aeronavele Tarom trebuie să stea la sol şi nu mai zboară", a spus Ponta la postul B1 TV.
Citeşte şi:
Flota Tarom va fi asigurată fără ca operatorul să mai deruleze proceduri de achiziţii publice
Ordonanţa de urgenţă aprobată în acest sens de Guvern, în şedinţa de marţi, prevede că din categoria autorităţilor contractante face parte orice regie autonomă sau companie naţională/societate comercială cu capital integral sau majoritar deţinut de o autoritate contractantă sau de către un alt organism de drept public, "cu excepţia operatorilor din transportul aerian".
Ordonanţa este argumentată de Guvern prin necesitatea adoptării unor măsuri urgente pentru eliminarea blocajelor ce au loc în activitatea curentă a operatorilor din transportul aerian care îşi desfăşoară activitatea pe o piaţă concurenţială şi care, până la momentul intrării în vigoare a OU 77/2012 pentru modificarea şi completarea OU 34/2006, nu aveau calitatea de autoritate contractantă.
Cu o flotă de 24 de aeronave, Tarom este cel mai mare client local în domeniul asigurărilor de mijloace de transport aerian.
Premierul Victor Ponta a criticat de mai multe ori, în ultimele luni, activitatea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, susţinând că instituţia blochează licitaţiile publice, iar şeful instituţiei, Bogdan Lehel, este prieten cu liderii PDL Vasile Blaga şi Elena Udrea.
La începutul anului, Ponta a anunţat că Guvernul va modifica legea pentru a debloca licitaţii oprite de CNSC şi că va explica şi Comisiei Europene necesitatea unei astfel de măsuri.
Ulterior, el Ponta a declarat că Guvernul va înfiinţa la Tribunalul Bucureşti o secţie specială pentru judecarea contestaţiilor la licitaţiile publice, astfel încât lucrările de investiţii să poată începe mai repede.
Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor este instituţia care poate influenţa orice licitaţie publică reclamată, prin acceptarea sau respingerea unei contestaţii depuse de către o firmă, pe o piaţă a achiziţiilor publice care reprezintă în jur de 15% din PIB-ul României.
În luna octombrie, MEDIAFAX a prezentat un document care releva că oficiali ai Comisiei Europene au avertizat Guvernul că deţin informaţii conform cărora a fost elaborat, fără consultarea membrilor Comisiei, un proiect de act normativ care schimbă organizarea CNSC şi au cerut Executivului să evite orice modificări care afectează independenţa acestei instituţii.
Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a comunicat recent că a pronunţat, anul trecut, decizii în cadrul unor licitaţii cu o valoare estimată de 13,8 miliarde euro, iar 98,1% din decizii au rămas definitive şi irevocabile după contestarea la Curtea de Apel.
Citește pe alephnews.ro: Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas se declară „pregătiți de încetarea focului”, dar acuză Israel că nu oferă „nicio propunere serioasă”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe