Operatorii telecom globali trebuie să îşi revizuiască criteriile de măsurare a performanţei

Performanţele operatorilor telecom globali trebuie măsurate după alte criterii, care să reflecte modificările radicale şi rapide din acest sector, informaţiile oferite de actualii indicatorii fiind insuficiente pentru a oferi o imagine de ansamblu managementului şi investitorilor.

Urmărește
147 afișări
Imaginea articolului Operatorii telecom globali trebuie să îşi revizuiască criteriile de măsurare a performanţei

Operatorii telecom globali trebuie să îşi revizuiască criteriile de măsurare a performanţei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Indicatorii de performanţă folosiţi în mod curent de întreaga industrie, cum ar fi numărul de noi clienţi şi venitul mediu per utilizator (ARPU), nu mai sunt suficienţi să furnizeze managementului şi investitorilor destule informaţii ca să-şi poată face o imagine de ansamblu. Prin urmare, operatorii telecom trebuie să le furnizeze dovezi care să susţină că modelul de business funcţionează bine, că a generat rezultate solide de creştere şi că au un plan de acţiune pentru a susţine profitabilitatea", se arată într-un raport Ernst&Young.

În plus, multe din noile conectări sunt acum generate de consumatorii care folosesc dispozitive multi-SIM, de companii şi de comunicarea M2M (machine-to-machine), astfel încât indicatorul referitor la noii clienţi devine neclar.

"Aceste noi tipuri de conectivitate diferă mult la nivelul veniturilor din utilizare şi al profilului de marjă faţă de baza tradiţională de clienţi", se mai spune în raport.

Pe partea financiară, operatorii trebuie să aibă în vedere extinderea raportării dincolo de indicatorul primar reprezentat de câştigurile înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA).

Câştigurile din activitatea de bază nu iau în calcul cheltuielile de investiţie, ceea ce reprezintă o preocupare majoră pentru investitori, atunci când au în vedere extinderea infrastructurii care să răspundă noilor scenarii de cerere.

Indicatori precum rentabilitatea capitalului angajat şi rentabilitatea capitalului investit devin nişte instrumente tot mai importante pentru evaluarea performanţei.

În plus, noile servicii oferite de operatori ar beneficia de o evaluare printr-un set mai amplu de indicatori financiari, dincolo de marja EBITDA, care a reprezentat timp de mulţi ani principalul indicator în raportarea financiară a operatorilor.

"Operatorii au început deja să adopte noile criterii de măsurare din industrie. Creşterea utilizării indicatorului venitului mediu per cont (ARPA) în Statele Unite este un exemplu în acest sens. Cu toate acestea, nevoia de construire a unui consens în privinţa noilor indicatori în industrie este crucială. Între timp, operatorii trebuie să se asigure că sistemele şi procesele lor sunt capabile să înregistreze noii parametri în mod uniform", se mai arată în raport.

Ernst&Young este una dintre cele mai mari firme de servicii de consultanţă la nivel global, cu 167.000 de angajaţi în 700 de birouri din 140 de ţări şi venituri de aproximativ 24,4 miliarde dolari în anul 2012.

În România, Ernst&Young şi-a început activitatea în anul 1992 şi are peste 500 angajaţi în România şi Republica Moldova.

Piaţa locală de comunicaţii a înregistrat în anul 2011 valoarea de 3,5 miliarde euro (14,8 miliarde lei, scădere cu 3% în moneda naţională), potrivit datelor raportate ANCOM de furnizori.

Principalii jucători de profil sunt Orange România, Vodafone România şi Cosmote România, alături de Romtelecom, RCS&RDS şi UPC România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici