Operatorul belgian de servicii poştale bpost, singurul ofertant în privatizarea Poştei Române

Operatorul belgian de servicii poştale bpost a depus, marţi, singura ofertă neangajantă pentru achiziţionarea pachetului de 51% din acţiunile Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), a anunţat operatorul român de servicii poştale.

Urmărește
342 afișări
Imaginea articolului Operatorul belgian de servicii poştale bpost, singurul ofertant în privatizarea Poştei Române

Operatorul belgian de servicii poştale bpost, singurul ofertant în privatizarea Poştei Române (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Decizia operatorului belgian este premisa pentru o privatizare de succes, proces condus de Guvernul României în acord cu propria sa strategie. De asemenea, ea reflectă un parcurs consecvent, transparent şi veridic al Comisiei de privatizare în ultimii doi ani, organism care a lucrat, până acum, sub coordonarea MSI. Suntem încântaţi să avem un ofertant care îndeplineşte toate calităţile dorite de la un acţionar majoritar al operatorului naţional de servicii poştale", a declarat directorul general al CNPR Alexandru Petrescu, citat într-un comunicat al CNPR remis MEDIAFAX.

Decizia de marţi a bpost va declanşa conversia datoriilor Poştei Române către stat în acţiuni, pre-condiţie pentru depunerea ofertei neangajante.

CNPR va pregăti camera de date şi toate celelalte documente tipice acestui stadiu al procedurii de privatizare.

"Salut decizia companiei bpost, unul dintre operatorii poştali cu cel mai solid profil de business din Europa. Aceasta este o dovadă în plus a parcursului comercial performant pe care Poşta Română s-a înscris în ultimul an, trend care sunt convins că va continua şi în perioada următoare. Prin depunerea ofertei de achiziţionare a pachetului de 51% din acţiunile CNPR putem spune că încheiem cu succes această primă etapă privind privatizarea Poştei. (...) Urmează un drum lung până la finalizarea cu succes a negocierilor, dar vă asigur că discuţiile se vor baza pe transparenţă, profesionalism şi grijă faţă de toţi angajaţii Poştei”, a declarat ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea.

Guvernul României a decis, decembrie 2012, demararea procedurii de privatizare a Poştei Române prin metoda majorării de capital prin aport de capital privat.

Aceasta presupune dobândirea de către un nou investitor a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei în acţiuni a creanţelor statului faţă de companie.

Procesul de selecţie a investitorului se realizează prin metoda licitaţiei cu ofertă în plic, combinată cu metoda licitaţiei cu strigare, precedată de negocieri desfăşurate pe bază de oferte preliminare şi neangajante.

Dacă va fi selectat, bpost va fi admis în etapa de due diligence a procesului, ceea ce presupune acces în camera de date, acces la managementul companiei şi vizite operaţionale, dar şi negocierea contractului de privatizare.

La finalizarea acestei etape, bpost va putea depune o ofertă finală fermă pentru achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni la Poşta Română.

Poşta Română este deţinută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională, în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%.

Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România.

Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie.

Afacerile CNPR depăşit 1,1 miliarde de lei în 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici