Opinie Cristian Hostiuc, director editorial ZF: Să nu ne „electrocutăm“ de atâta potenţial energetic

În perioada de boom economic românesc 2006-2007, când nimeni nu se gândea că după colţ stă o criză care va face ravagii, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, al cărui guvern minoritar PNL-UDMR era susţinut de PSD, a avut pe masă câteva proiecte mari din energie.

Urmărește
595 afișări
Imaginea articolului Opinie Cristian Hostiuc, director editorial ZF: Să nu ne „electrocutăm“ de atâta potenţial energetic

Opinie Cristian Hostiuc, director editorial ZF: Să nu ne „electrocutăm“ de atâta potenţial energetic

 „Îmbătat“ de succesul fulminant al privatizării BCR, de o antecameră plină de investitori străini, de o economie care creştea exponenţial şi de un buget pe plus, de nimeni nu mai ştia cum să cheltuiască cele câteva miliarde de euro în exces, Tăriceanu a ratat începerea centralelor 3 şi 4 de la Cernavodă sau proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti-Cluj, investind peste 5 miliarde de euro, care durează şapte-opt ani, până se taie panglica şi încep să intre în funcţiune. Dar odată ce sunt începute, mai greu este să le opreşti, cam cum se întâmplă cu organizarea unui mare eveniment sportiv - fie olimpiadă, fie campionat european sau mondial de fotbal.

La vremea respectivă, investitorii străini - francezi, germani, italieni, spanioli - făceau coadă la Palatul Victoria şi la Ministerul Economiei, cu miliarde de euro în cont, gata pentru a fi plasate în România, o ţară care oferea atunci previziuni de creştere economică de 5-6% pe an în următorul deceniu, un ritm de cinci ori mai mare decât al celorlalte ţări ale Europei. Iar acea „beţie“ de creştere economică l-a făcut pe Tăriceanu să anunţe cu un zâmbet larg că nu va mai dura mult şi România va ajunge a şaptea putere economică a Europei.

Dar pentru că se bătea „parte în parte“ cu Băsescu şi nu voia să intre în alegerile din 2008 fiind acuzat că a vândut străinilor marile proiecte energetice, aşa cum era acuzat Năstase cu privatizarea Petrom, Tăriceanu a preferat să nu îşi bată capul şi să nu ia startul.

Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici