- Home
- Economic
- (18.06.2013, 06:18)
- Bogdan Stanescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Bancherii au devenit mult prea realişti. Tocmai când nu ar trebui
De câţiva ani ne învârtim în cerc. Economia când creşte, când scade, oamenii de afaceri spun că le merge prost pentru că nu au finanţare, iar bancherii susţin că mai întâi trebuie să existe creştere economică şi apoi vor reveni şi împrumuturile.
Urmărește
432 afișări
Cristian Hostiuc (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
După cinci ani de criză bancherii care operează pe piaţa românească au devenit mult prea realişti. Dintr-odată au descoperit că firmele şi populaţia sunt supraîndatorate şi nu mai există loc de noi împrumuturi, că numărul de clienţi bancabili se situează în jurul a 5 – 6 milioane pentru că restul sunt la ţară sau nu vor să aibă de-a face cu băncile sau că piaţa bancară este supraaglomerată de câţi bancheri universali sunt versus businessul pe care îl poate genera economia. Acestea sunt în parte concluziile summitului ZF Bankers’13.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
În perioada de boom găsirea unui client şi îndoparea lui cu bani erau cuvântul de ordine. Acum, Mişu Negriţoiu, chairmanul ING, constată: „Chiar dacă băncile ar avea bani, economia este oricum supraîndatorată. Expunerea corporaţiilor este de 200% din capital, iar jumătate din veniturile acestora merg oricum în plata ratelor la credite“. Deci adio expansiune, adio noi investiţii, adio noi achiziţii de echipamente, adio noi angajări pentru firme. Fiecare trebuie să se descurce cu ce are.
Bancherii au devenit gestionarii unor situaţii începând de la păstrarea clienţilor, necesitatea restructurării reţelelor şi a operaţiunilor şi nu în ultimul rând până la administrarea creditelor neperformante.
Orice creştere vine doar dacă iei un client de la concurenţă sau reuşeşti să recuperezi mai bine din creditele neperformante versus provizioanele constituite.
Piaţa de executări şi valorificări ale creanţelor este extrem de slabă şi nu există cerere. Sau dacă există cineva interesat să cumpere fie un imobil, fie un teren, fie un pachet de echipamente sau diverse creanţe, preţul este dărâmător de jos pentru bănci.
Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Doi concurenți s-au logodit în secret, chiar în timpul filmărilor Asia Express 😲 Abia acum s-a aflat!
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe