Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Capitalurile pleacă şi alţi bani nu mai vin, salariile se reîntregesc din condei, vin alţi furnizori la putere, iar creşterea este nefiscalizată. Credeţi că aşa vor mai rezista mult cursul şi economia?

În timp ce noul premier Victor Ponta anunţă că sigur se dau înapoi nişte bani pentru bugetari şi pensionari, urmând ca ulterior ministrul finanţelor să găsească şi cash-ul necesar, iar Radu Mazăre, puternicul lider al PSD din Constanţa, îl aşteaptă pentru nişte numiri, Banca Naţională se uită cu îngrijorare cum pleacă oficial banii din ţară, iar alte capitaluri nu mai vin, şi, în aceste condiţii, cursul nu are cum să stea pe loc.

Urmărește
465 afișări
Imaginea articolului Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Capitalurile pleacă şi alţi bani nu mai vin, salariile se reîntregesc din condei, vin alţi furnizori la putere, iar creşterea este nefiscalizată. Credeţi că aşa vor mai rezista mult cursul şi economia?

Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Capitalurile pleacă şi alţi bani nu mai vin, salariile se reîntregesc din condei, vin alţi furnizori la putere, iar creşterea este nefiscalizată. Credeţi că aşa vor mai rezista mult cursul şi economia? (Imagine: Shutterstock)

Mai mult decât atât, "chimioterapia" austeră aplicată Greciei nu îşi mai face efectul, iar ţara a intrat într-o nouă criză politică, pe care s-ar putea să nu o mai poată duce. În aceste condiţii, ieşirea din euro şi falimentul dezordonat sunt deja pe masa tuturor oficialilor şi pe ecranele investitorilor.

Ca niciodată, BNR îşi exprimă public îngrijorarea cu privire la riscurile tot mai mari în privinţa finanţărilor. Cu băncile elene aproape de naţionalizare la ele acasă şi un sistem bancar românesc care se sprijină într-o proporţie de 15% pe greci, întrebarea este: cine mai finanţează o bună parte din economia românească dacă Atena va fi în flăcări? Dacă o parte din finanţare dispare şi nu este înlocuită, creşterea economică se poate tranforma peste noapte într-o scădere la Bucureşti.

Revenirea crizei în Grecia şi a turbulenţelor pe pieţele financiare, lipsa banilor de peste tot a fost principalul motiv pentru care reîntregirea salariilor bugetarilor se va face în două etape. Prima dată cu 8% de la întâi iunie, şi după aia, mai vedem.

Dacă Grecia intră şi mai mult în haos politic, iar pieţele financiare devin scumpe, banii strânşi în rezervă la Ministerul Finanţelor - 4,7 mld. euro şi 7 mld. lei - s-ar putea să fie prea puţini pentru necesităţile curente de plată ale statului. De unde să mai fie bani şi pentru majorări de salarii? Iar toţi cei care au stat la masă cu FMI-ul, respectiv premierul Victor Ponta, Florin Georgescu ministrul finanţelor, Mugur Isărescu - guvernatorul BNR, ştiu acest lucru.

Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici