- Home
- Economic
- (24.03.2014, 06:47)
- Bogdan Stanescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Cea mai mare problemă a îngheţării relaţiilor economice cu Rusia nu o are Germania, ci Austria. Iar în România austriecii sunt cei mai mari investitori
În timp ce toată elita politică mediocră a Europei şi a Statelor Unite îşi face curaj să impună sancţiuni economice Rusiei şi oligarhilor ei, după ce aceasta a invadat şi anexat Crimeea, elita economică şi financiară calculează de zor care ar fi pierderile europene şi americane în urma acestei decizii. Încă nu se ştie cine va pierde economic cel mai mult: Rusia sau Europa.
Urmărește
1628 afișări
Cristian Hostiuc (Imagine: Sorina Andreica/Publimedia)
Nemţii reprezintă principalul partener comercial al Rusiei, exporturile fiind de 30 de miliarde de euro. Firmele germane ar pierde 300.000 de locuri de muncă la prima strigare dacă s-ar închide productiva piaţă de la Răsărit. Este bine de ştiut că Germania este şi principalul partener comercial al României, atât pe exporturi, cât şi pe importuri, o bună parte din economia românească depinzând de cum merge cea mai puternică ţară din Europa.
Francezii au expunere mare în sistemul auto prin Renault şi cel bancar rusesc prin SocGen. Expunerea tuturor băncilor franceze pe Rusia este de 45 miliarde euro, iar conform analiştilor, SocGen ar pierde 5,2 miliarde de euro în caz că s-ar întâmpla ceva, ceea ce nu este aşa uşor de înghiţit. SocGen este a doua cea mai expusă bancă străină în Rusia. Este bine de reamintit că SocGen deţine a doua bancă din România, BRD, fiind al doilea finanţator al României, atât al economiei - prin depozite şi credite - cât şi al Ministerului de Finanţe - prin achiziţia de titluri de stat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Franţa şi Germania sunt ţări mari, cu economii puternice, care pot rezista represaliilor conducerii de la Moscova. Dar ce facem cu Austria, o ţară mult mai mică, mai mult un paradis geografic şi fiscal decât economic, care s-a extins foarte mult după căderea comunismului, poate mai mult decât îi permit resursele economice şi financiare. Austria are un PIB de 390 miliarde euro, în timp ce Franţa are o economie care produce 1.700 de miliarde de euro pe an, iar Germania conduce cu 2.700 de miliarde de euro.
Viena şi principalele oraşe sunt pline de ruşi, iar în ultimii cinci cele mai multe investiţii în Austria au venit de la Răsărit.
Mulţi oligarhi ruşi şi ucraineni îşi au bazele operaţionale la Viena sau în jurisdicţiile fiscale austriece. Raiffeisen obţine jumătate din profit din Rusia, iar 1,4% din totalitatea activelor austriece au legătură cu piaţa rusească.
Conform analiştilor externi, băncile austriece ar avea cel mai mult de pierdut din embargoul pus asupra Rusiei, având o expunere de 12 miliarde de euro. Sistemul bancar austriac depăşeşte PIB-ul ţării, ceea ce indică o mare vulnerabilitate. De reamintit că Raiffeisen este a şasea bancă locală şi este în top 5 finanţatori ai României, atât pe companii şi persoane fizice, cât şi pe titluri de stat. Erste, celălalt grup mare austriac, deţine prima bancă locală, BCR, fiind principalul finanţator al economiei româneşti şi al Ministerului de Finanţe. Grupul austriac Strabag, principalul constructor local, cu afaceri de peste 300 de milioane de euro, are printre acţionari chiar pe cel mai mare oligarh rus, Oleg Deripaska.
Conform unui înalt oficial român, în discuţiile de la Bruxelles privind sancţiunile economice la adresa Rusiei, austriecii au cele mai mari rezerve, având în vedere că legăturile lor economice cu cel care a devenit acum „inamic“ în urma anexării Crimeei, sunt mult mai puternice, mai mult din perspectiva investiţiilor şi a banilor ruseşti în Austria.
Ce legătură are cu România? După anul 2000, când noi am primit undă verde pentru a intra în Uniunea Europeană, austriecii au realizat cel mai mare desant investiţional în România. Într-un deceniu, au ajuns să deţină cea mai mare companie din România, Petrom, care este şi cel mai mare contribuabil la bugetul de stat. În sistemul bancar, deţin prin Erste prima bancă, iar împreună cu Raiffeisen controlează aproape o treime din piaţă. Asta ca să nu mai vorbim de cât finanţează bugetul prin titluri de stat. În asigurări controlează o treime din piaţă, iar în real-estate, prin Immofinanz, Raiffeisen Property şi CA Immo controlează piaţa de birouri şi malluri. Au peste 2 miliarde de euro „băgaţi“ în imobiliarele româneşti. În construcţii sunt lideri atât pe lucrări, cât şi pe cărămizi (Wienerberger) şi plăci ceramice (Lasselsberger). În industria lemnului, un sector unde se taie şi se exportă „la greu“, piaţa românească este controlată de grupurile Holzindustrie Schweighofer, ale magnatului austriac Gerard Schweighofer, Kronospan şi Egger, care au împreună un rulaj de peste un miliard de euro în România.
Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului