- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Creşterea consumului, spuma poliuretanică luată pe împrumut care ascunde crăpăturile din economie
De patru ani, economia românească are ca principal motor de creştere consumul, care este alimentat de majorările salariale, în special în sectorul de stat, majorarea pensiilor, scăderea dobânzilor la credite în lei şi în euro care eliberează sume importante şi reducerea TVA la alimente, de la mijlocul acestui an.
Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Creşterea consumului, spuma poliuretanică luată pe împrumut care ascunde crăpăturile din economie
Cu excepţia sectorului IT&C a cărui creştere exponenţială are la bază ajutoarele de stat, de care beneficiază cel mai mult companiile străine, celelalte sectoare din economie au creşteri mediocre. Bine că nu sunt cu minus.
De partea cealaltă, creşterea consumului şi a economiei a dat posibilitatea guvernului Ponta să reducă taxele pe muncă (CAS) şi TVA la alimente. De la 1 ianuarie ar urma să se reducă şi TVA generală de la 24 la 20%.
Ioana Petrescu, fostul ministru de finanţe, spune că bugetul de stat a rezistat scăderii CAS cu 5% la angajator, de la 20,8% la 15,8%. La fel cum bugetul rezistă scăderii TVA la alimente de la 24% la 9%. Aceste scăderi de încasări sunt acoperite din creşterea consumului, care aduce venituri mai mari la buget, şi din raziile ANAF la companii, care a ajuns un titlu de glorie pentru guvern şi PSD.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
Ce uită guvernul să spună este că această compensare bugetară se face şi pe seama euroaccizei şi a taxei pe stâlp, pe creşterea importurilor, pe scăderea dobânzilor la împrumuturile luate de stat şi poate în primul rând pe scăderea investiţiilor statului în economie (în buget există investiţii, dar în realitate nu se fac, premierul Ponta justificând acest lucru prin faptul că funcţionarii statului se tem de DNA şi nu mai vor să facă nimic), care permite încadrarea în ţinta de deficit.
Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO