Opinie Cristian Hostiuc, ZF: În timp ce zece români s-au grăbit să devină antreprenori ai economiei din stradă, Guvernul gândeşte liniştit la o strategie de atragere a investiţiilor

Ce diferenţă mare de atitudine între guvern şi economia din stradă, cea pe baza căreia se sprijină guvernul prin taxele şi impozitele pe care le plăteşte.

Urmărește
290 afișări
Imaginea articolului Opinie Cristian Hostiuc, ZF: În timp ce zece români s-au grăbit să devină antreprenori ai economiei din stradă, Guvernul gândeşte liniştit la o strategie de atragere a investiţiilor

Opinie Cristian Hostiuc, ZF: În timp ce zece români s-au grăbit să devină antreprenori ai economiei din stradă, Guvernul gândeşte liniştit la o strategie de atragere a investiţiilor

Ce diferenţă clară între dorinţa de a mişca lucrurile şi responsabilitatea faţă de familiile lor, faţă de propriul viitor, între birourile de la Palatul Victoria, adică cei care le ocupă, cei care reprezintă Guvernul, cel căruia i-am dat mandatul să ne reprezinte şi să ne conducă şi economia antreprenorilor, a celor pentru care ziua de mâine este o necunoscută, şi de teamă, decid să facă ceva, atât cât se pricep - un aprozar, o sală de jocuri, un producător de ambalaje sau un distribuitor de pesticide!

ZF a vrut să afle cine sunt cei care au avut curajul să înceapă o afacere în prima zi din 2012, adică lista primelor 10 firme înregistrate în acest an. Cine sunt antreprenorii, de unde sunt şi ce vor să facă.

Sigur, premierul Emil Boc nu a auzit de Marian Tudoran, 23 de ani, din Bistriţa, care vrea să-şi deschidă aprozar într-un sat de la câţiva zeci de kilometri din Bistriţa: "Acolo nu se mişcă mai nimic, aşa că m-am decis să-mi deschid o afacere".

În Suceava, Ovidiu Doroftei, 34 de ani, a decis să intre în domeniul distribuţiei de pesticide. El speră ca firma sa să-i aducă 100.000 de euro în acest an, iar profit să facă undeva prin 2014. Sunt doar două nume din cei zece care sunt primii înregistraţi în acest an. De teamă, de foame, pentru că nu mai vor să muncească pentru alţii. Şi, mai mult decât atât, perspectiva de a face bani, de a câştiga în viitor este mai puternică decât realitatea austeră a crizei de acum.

De partea cealaltă, Guvernul Boc se uită cum investiţiile străine pur şi simplu se prăbuşesc. Guvernul, premierul Boc şi tot aparatul guvernamental au reuşit să atragă în ultimul an numai 1,3 miliarde de euro. Şi nici banii ăştia nu i-au atras ei, prin politicile lor, ci mai degrabă au venit din inerţie. Acum 5-6 ani, investiţiile străine aveau o medie de 7 miliarde de euro pe an. În 2004, în ultimul an al Guvernului Năstase, investiţiile străine directe au fost de 5 miliarde de euro, iar în 2008, în perioada "iresponsabilă" a Guvernului Tăriceanu, au fost de 9 miliarde de euro. Care a fost răspunsul de acum al reprezentantului Guvernului care ar trebui să se ocupe de atragerea acestor investiţii? "Suntem la stadiul de gândire a strategiei pentru 2012. În februarie, probabil, va fi finalizată", menţionează Constantin Matei Lăpădat, directorul general al Centrului Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine.

Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici