Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Mai sunt cinci zile şi ieşim din recesiune. Ce facem după aia? Îl aşteptăm pe premierul Ungureanu să vină cu soluţii, sau ne uităm la Dan Diaconescu, să le luăm de acolo?

Dacă premierul Ungureanu scoate apa din nou cu găleata ca Boc, s-ar putea ca economia să nu mai aibă timp să ajungă pe uscat.

Urmărește
475 afișări
Imaginea articolului Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Mai sunt cinci zile şi ieşim din recesiune. Ce facem după aia? Îl aşteptăm pe premierul Ungureanu să vină cu soluţii, sau ne uităm la Dan Diaconescu, să le luăm de acolo?

Cristian Hostiuc (Imagine: Sorin Andreica/Publimedia)

Dar după aia ce facem? Unde se duce economia românească? Va trăi pe plus din reîntregirea salariilor bugetarilor de la 1 iunie, care va aduce 500 de milioane de euro în jumătate de an în portofelul salariaţilor de la stat, din care o parte se vor duce în consum? Iar la anul? Să se descurce viitorul guvern, nu? Oricum, banii sunt pentru reîntregire.

Bogdan Drăgoi, ministrul finanţelor, tocmai menţiona că are surplus de lichiditate obţinut din cele două împrumuturi luate de pe piaţa americană, în valoare totală de 2,25 miliarde de dolari. Pentru care se plăteşte o dobândă medie de 6,75% pe an.

Din trimestrul 3 din 2008, de când a început recesiunea, economia oscilează între scăderi şi creşteri trimestriale. Nu are forţa să se desprindă din criză.

Premierul Tăriceanu i-a lăsat premierului Boc o economie care începuse să o ia apa şi cădea de sus. Premierul Boc a scos apa cu găleata până a obosit, iar acum premierul Ungureanu se chinuie să găsească o galeată mai mare, că trece timpul până ajunge România la ţărm.

Niciun premier nu a pus ceva sau a lăsat ceva susţinut predecesorului. Tăriceanu nu a văzut criza şi a aruncat cu miliardele de euro în dreapta şi-n stânga, ca un partid aflat la guvernare. Boc a aşteptat să treacă criza de la sine, fără să facă nimic. Şi cum nu trecea, ci dimpotrivă mai mult se adâncea, soluţia de ieşire a fost tăierea salariilor bugetarilor. Şi economia iar a căzut. Trei trimestre din 2011 au marcat o revenire şi când credeam că avem un respiro, iar am intrat pe minus în T4, că a intrat toată Europa în malaxorul datoriilor. Dar dacă ne bazăm numai pe vremea bună, ca să se facă rapiţa, grâul, porumbul şi să aducă creşterea economică, atunci nu am făcut nimic. Premierul Boc, la fel ca Tăriceanu, a predat o foaie albă la fondurile europene. Nu erau buni banii ăia, "moca" cum se spune, erau mai buni banii din împrumuturi, cu 6% dobânda pe an la euro şi 8% sau chiar 12% la lei. Iar investiţiile străine, care ar fi mişcat afacerile şi locurile de muncă ale antreprenorilor locali de servicii, s-au prăbuşit. Ne-am întors în urmă cu zece ani. De ce nu mai vin investitorii străini?

Preşedintele Băsescu spune că încă e criză şi s-au retras de peste tot. Dacă ar fi aşa, dacă s-ar fi bazat pe această constatare prezidenţială, Turcia şi Polonia ar fi murit de mult. În toate publicaţiile economice externe vezi numai Invest în Turkey, Invest în Poland, acum vine Macedonia din urmă.

Citeşte continuarea opiniei lui Cristian Hostiuc pe www.zf.ro

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici