- Home
- Economic
- (05.11.2012, 08:56)
- Bogdan Stanescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Nota de plată pentru fraude şi creditele neperformante este plătită prin marje mai ridicate la clienţii buni
Pentru Banca Naţională cel mai important lucru în scandalul fraudei bancare care a izbucnit joi este că "frauda" a fost provizionată în bilanţul băncilor şi din acest punct de vedere băncile implicate şi de ce nu sistemul bancar sunt în siguranţă. Deci pierderile sunt deja acoperite.
Urmărește
283 afișări
Cristian Hostiuc (Imagine: Sorina Andreica/Arhiva Mediafax Foto)
Problema este că factura fraudei sau mai bine zis factura creditelor neperformante, pentru că frauda se transformă într-un credit neperfomant, se decontează de acţionarii băncilor şi de clienţii buni sau de clienţii care vor să ia credite noi. Din cauza acestor credite neperfomante, unele dintre ele intrând în categoria fraudelor, seifurile bancherilor încep să fie pline de dosare grele. Iar din acest motiv costul împrumuturilor de pe piaţa românească fie la lei, fie la valută nu scade şi nici nu va scădea. Conform ultimelor date, 17% din creditele acordate până acum sunt neperformante. Adică 8,5 miliarde de euro din 50 de miliarde de euro (împrumuturi în lei şi valută) sunt puşi într-un fel sau altul pe nota de plată a altora. Băncile îşi recuperează aceşti bani pierduţi prin menţinerea unor marje ridicate la împrumuturile date, fie că sunt vechi, fie că sunt noi. Sau plătesc o dobândă peste piaţă la depozitele atrase pentru a avea resurse financiare care să susţină o bună parte din bilanţul putred.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Când economia duduia, banii erau ieftini şi se găseau la orice colţ de stradă, nimeni nu-şi punea problema ce este în dosarele de creditare. Riscul era pe ultimul loc, numai cote de piaţă să fie. Acţionarii ţipau de la Viena, Paris, Londra, Atena pentru cât mai mult business, aşa că li s-a dat: creditul de consum, creditul cu buletinul, creditul fără garanţii, credite pentru ferme dezafectate, credite pentru proiecte care de care mai aberante care nu ar fi rezistat niciunei analize mai serioase. Acum 90% din creditele cu buletinul sunt neperformante, iar băncile le vând firmelor de recuperare cu un discount de 90%. Dacă trecem la creditele date în real estate, rata de neperformanţă este mai mică, dar sumele sunt mult mai mari. Şi în final sunt creditele care se dovedesc a fi "fraudă", când din start se porneşte de la ideea că banii din împrumut vor fi tâlhăriţi şi împărţiţi între cei care au pus afacerea la cale, iar aici intră şi bancherii. De multe ori băncile ascund aceste lucruri în birourile lor pentru a nu se afecta riscul reputaţional al băncii dacă se află. Când era boom economic şi bilanţurile băncilor creşteau de la o lună la alta, aceste lucruri intrau la categoria "altele". Pierderile "asumate" se acopereau din creştere.
Când a venit criza totul s-a întors, iar bilanţurile băncilor au început să crape, iar pierderile au început să apară la suprafaţă. Dar problema cea mai mare a intervenit când au apărut insolvenţele, noul sport naţional.
O parte din insolvenţe sunt reale, ca un mijloc de protejare a afacerilor în faţa crizei. Când o piaţă cade cu 50% peste noapte nu poţi să speri ca firmele care operează pe ea să reziste intacte şi să poată să-şi plătească toate datoriile către bănci. Dar o parte din insolvenţe sunt făcute la înţelegere cu bancherii, ca un mijloc de reducere a datoriilor. Acele celebre "write-off-uri", adică ştergerea unei părţi din credit sau chiar achiziţia activelor intrate în posesia băncii şi scoase apoi la licitaţie de aceiaşi proprietari. Dacă dintr-un credit de 10 milioane de euro se şterg 6 milioane de euro, o parte din bani sunt împărţiţi.
Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe