- Home
- Economic
- (08.10.2012, 07:14)
- Bogdan Stanescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Pregătiţi-vă să plătiţi anul viitor pentru toate subvenţiile, reducerile şi amânările care vi se dau acum, în campanie electorală. Nu există masă pe gratis pentru populaţie şi companii
Miercuri după prânz, săptămâna trecută, când premierul cu ai săi miniştri economici îşi băteau capul să găsească soluţii prin care să mai limiteze dezastrul adus de bomba Oltchim Dan Diaconescu, pusă sub scaunul USL şi al guvernării Ponta, a apărut ştirea dată de agenţia Mediafax că impozitele, amenzile şi taxele locale vor creşte cu 16,05% din 2013.
Urmărește
428 afișări
Cristian Hostiuc (Imagine: Sorina Andreica/Publimedia)
Ministerul Finanţelor, printr-un funcţionar oarecare, şi-a făcut datoria şi a dat în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern prin care se anunţă că "în concordanţă cu prevederile Codului fiscal, se actualizează nivelurile impozitelor şi taxelor locale, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul fiscal 2010, prin elaborarea unui nou proiect de hotărâre a guvernului, începând cu anul fiscal 2013, cu rata inflaţiei pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, respectiv cu 16,05% pentru anii 2010-2012".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
De aici a apărut un întreg scandal între premierul Ponta şi Ministerul Finanţelor reprezentat de ministrul Florin Georgescu şi secretarul de stat Liviu Voinea. Premierul le-a reproşat celor doi într-o emisiune televizată că nu l-au consultat înainte de a face public acest proiect. Problema lui Victor Ponta nu este că s-au respectat prevederile legale, ci că s-au anunţat aceste majorări acum, când începe campania electorală şi nu dă bine la electorat să anunţi că trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru eliberări de autorizaţii, avize, pentru eliberarea şi preschimbarea actelor de identitate, pentru eliberarea titlurilor de proprietate etc. Ponta a ieşit în faţă ca să clarifice ce-i cu această majorare: e de pe vremea lui Boc, iar primarii pot să majoreze taxele cu 16%, dar nu sunt obligaţi. Dacă au resurse în buget, le pot ţine pe loc. De fapt prin asta, premierul le-a spus primarilor USL, nu cumva să prind că anunţaţi aceste majorări în această toamnă, când trebuie să câştigăm alegerile cu peste 50%.
Tot miercuri primarul capitalei Sorin Oprescu a spus că nu mai poate subvenţiona întreţinerea la iarnă din buget pentru toată lumea, aşa că cei care câştigă peste 2.500 de lei pe lună într-o familie trebuie să plătească gigacaloria la preţ întreg. Asta înseamnă că factura la căldură va fi dublă. A doua zi primarul s-a răzgândit. Şi iarna asta Primăria Capitalei va subvenţiona jumătate din căldură. Păi cum poţi să intri în alegeri anunţând că reduci subvenţia? Asta ar fi un glonte în cap pentru USL, cea care se sprijină pe Oprescu.
Dacă ne întoarcem puţin în istoria de 20 de ani, vom vedea cum din motive electorale, cu ochii la dorinţele poporului, toate guvernele au amânat decizii, majorări de impozite şi taxe, au ţinut cursul valutar - aici BNR este principalul vinovat, au ţinut preţurile la utilităţi pe loc sau au aprobat cu două mâini majorări de salarii şi pensii fără un echivalent în economie.
În anul 1996, când Florin Georgescu era şi atunci ministrul finanţelor, iar PDSR-ul lui Ion Iliescu, Adrian Năstase, Viorel Hrebenciuc şi Nicolae Văcăroiu conducea România, cursul valutar a fost ţinut la 4.000 lei / dolar, cu toate că piaţa îl dădea mai sus la 5.000-6.000 de lei, cât era şi pe piaţa neagră. Ce conta că România prin BNR pierdea resurse valutare? Sutele de milioane de dolari tocmai împrumutate erau ale lui Florin Georgescu? Erau ale ţării, ale tuturor, dar la dispoziţia guvernului şi ale BNR. Erau alegeri şi cum să te prezinţi în faţa electoratului cu 6.000 de lei pentru un dolar şi să reduci cu 50% puterea de cumpărare. Mai bine investeşti în realegere cele 500-600 de milioane de dolari din rezerva valutară pentru ţinerea cursului.
Au fost alegerile din noiembrie 1996, PDSR-ul le-a pierdut în faţa Convenţiei, iar guvernarea CDR nici bine n-a intrat în birourile de la Palatul Victoria că s-a trezit fără rezervă valutară la BNR şi cu o creştere peste noapte a cursului de la 4.000 de lei la 10.000 de lei pentru un dolar. După această explozie care a lovit în plin economia şi populaţia, cursul s-a mai echilibrat şi a coborât spre 7.000 de lei pentru un dolar. Au plătit Florin Georgescu sau Mugur Isărescu, ca şefi ai finanţelor, din buzunarul lor tot acel dezastru de administrare?
În istoria de două decenii de capitalism sălbatic, privat şi de stat, sunt foarte multe exemple prin care amânarea unor decizii privind cursul, taxele, preţurile la utilităţi, privatizarea sau restructurarea din motive electorale se va întoarce împotriva electoratului format şi din populaţie şi din companii înzecit peste o anumită perioadă.
Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe