Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Şi ce dacă ar creşte cota unică? Sunt mai multe argumente pro majorare decât contra

Creşterea cotei unice de la 16% la 22%. Scăderea TVA de la 24% la 22%. Premierul Ponta recunoaşte că i-a cerut ministrului finanţelor să facă o simulare. Atât şi nimic mai mult. Nu se schimbă nimic, nu se majorează taxele. De unde aţi scos-o? Crin Antonescu, preşedintele PNL şi jumătatea guvernării, spune că această creştere a cotei unice e o discuţie pur teoretică, nimic real, demn de menţionat. Doar nişte contabili schimbă nişte cifre să se joace. Şi oricum PNL nu susţine această creştere a cotei unice.

Urmărește
971 afișări
Imaginea articolului Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Şi ce dacă ar creşte cota unică? Sunt mai multe argumente pro majorare decât contra

Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Şi ce dacă ar creşte cota unică? Sunt mai multe argumente pro majorare decât contra

Singura certitudine, pe care o recunoaşte şi premierul, este că încasările la bugetul statului sunt sub estimări (un minus de 3,8 miliarde de lei la nouă luni) şi în consecinţă trebuie luate măsuri. Mai ales pentru anul viitor.

Dar dacă ar creşte cota unică, deci impozitul pe salariu, pe profit, pe câştigurile din dobânzi, pe câştigurile financiare, de la 16 la 22%? Ce s-ar întâmpla? S-ar prăbuşi România, economia? S-ar rupe USL-ul? N-ar mai putea să îndure economia privată şi contribuabilii această creştere? Când s-a majorat TVA de la 19% la 24%, iar salariile s-au tăiat cu 25% la stat, că în sectorul privat s-au redus şi cu mai mult fără să iasă scandal, a dat cineva foc guvernului şi palatului Cotroceni? Au fost ceva proteste la televizor, dar s-a îndurat în linişte. Problema lui Băsescu şi a PDL-ului a fost că s-au tăiat salariile la bugetari şi au propus reducerea pensiilor, două categorii care votează cu PSD-ul.

Ce mare lucru s-ar întâmpla dacă ar creşte cota unică?

- la salarii şi venituri discuţia ar fi: cine plăteşte majorarea de impozit? Angajatul sau angajatorul? Tradiţia spune că în România angajatul îşi negociază „netul”, iar taxele, câte or fi, trebuie să le plătească angajatorul. Deci angajaţii nu au de ce să fie nervoşi şi să înjure guvernul. Or să înjure companiile, patronii, directorii executivi, pentru că dacă vor să-şi ţină angajaţii or să plătească ei această majorare. Dar dacă firmele şi patronii, secaţi de criză, nu vor mai plăti ei această creştere de impozit pe salariu, iar la finalul lunii angajaţii vor avea un venit net mai redus pe fluturaşi şi implicit mai puţini bani în cont?

Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici