- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Opinie Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar: Sfârşitul recesiunii cu Audi, H&M, iPhone şi converşi în picioare
Parcă a fost ieri vara lui 2008, banii erau peste tot, veniturile companiilor se făceau încă de la începutul lunii, iar bonusurile doar trebuia încasate, la restaurante se comandau "încă o şampanie/încă un vin, dar să fie rece", toată lumea era fericită, creditele se dădeau la foc automat, bugetarii erau clienţii cei mai căutaţi pentru că aveau actele cele mai curate, casele aveau preţuri de Viena, la mare era un adevărat pelerinaj la sfârşit de săptămână, asta dacă nu găseai loc la avion să tragi o fugă în weekend până în Grecia.
Opinie Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar: Sfârşitul recesiunii cu Audi, H&M, iPhone şi converşi în picioare (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Salariile creşteau, iar ofertele erau peste tot. Criza financiară era la ei acolo, în America. Nicio îndoială în privinţa viitorului. Niciuna.
De la finalul lui noiembrie au început să se deterioreze veniturile companiilor. Întâi multinaţionalele au început să taie din bugete pentru că primiseră ordine de afară, bancherii începeau să pună întrebări celor care cereau finanţare, iar lumea nici nu ştia că trăieşte ultima noapte de "consum". Urma criza, recesiunea, prăbuşirea, căderea în cap, spuneţi-i cum vreţi, că nici noi nu ştim ce am avut. Acum se spune că am ieşit din recesiune, dar nu din criză.
ULTIMELE ȘTIRI
-
O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
Dar cum a văzut/simţit fiecare recesiunea/criza, pentru că fiecare vede diferit? Pentru bugetari a fost şocul tăierii salariilor cu 25% din iunie 2010. Pentru oamenii de afaceri români a fost şocul reducerii/tăierii liniilor de finanţare, căderea încasărilor, statul la uşile bancherilor pentru reeşalonarea datoriilor, întârzierea plăţii facturilor - atât de încasat, cât şi de plătit -, nopţile de coşmar că a doua zi sunt salariile de plătit şi nu sunt bani în cont, revenirea la plata cu punga, ca în anii '90, reducerea angajaţilor şi mai apoi tăierea salariilor la cei rămaşi, punerea la îndoială a viabilităţii afacerii în noile condiţii vitrege de pe piaţă, lipsa Guvernului cu măsuri de sprijinire a relansării: "Ce a făcut Boc?". "Nimic." Şi în final pentru unii insolvenţa. Mai greu a fost pentru proprietarii ajunşi în această situaţie să se obişnuiască în gând cu această noţiune. Şi cu tatuajul de rigoare. După aia în practică a fost mai simplu. Trebuia tăiate/şterse datoriile către bănci, către stat, către furnizori etc. Cum spunea cineva - doar nu o să stau acum să muncesc o viaţă pentru bănci! Este stres, dar afacerea merge înainte cu un bilanţ ca nou. Şi-a vândut cineva "mobila din casă", au adus banii din afară (cei care îi au) ca să mai plătească din datorii, şi-a vândut cineva afacerea la 90% discount, au vândut toate maşinile din garaj şi au luat metroul? Nu prea. Audi-ul este tot la scară. Deci viaţa a mers ca înainte, dar cu alte cifre, mai mici. Şi nimeni nu şi-a tras un glonte în cap pentru că e în "faliment", pentru că nu mai poate... Pentru că mulţi au trăit afacerile şi acum un deceniu şi a fost mai rău.
Citeşte continuarea opiniei lui Cristian Hostiuc pe www.zf.ro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.