- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Opinie Daniel Dăianu, Ziarul Financiar: De ce încă criză?
Cei care avertizează că ieşirea "tehnică" din recesiune nu înseamnă şi ieşirea din criză au dreptate, în opinia mea. Şi aici mă refer nu la argumente ce ar putea fi catalogate de unii ca fiind chiţibuşerii; de pildă, că dinamica PIB în ultimul trimestru din 2010 este în marja de eroare sau că nu este exclus ca în trimestrul II din acest an să avem un rezultat mai puţin bun decât în precedentele trei luni.
Opinie Daniel Dăianu, Ziarul Financiar: De ce încă criză? (Imagine: Shutterstock)
Nu mai accentuez că definiţia legată de două trimestre este o simplă convenţie şi că, în general, economiştii au în vedere o gamă largă de indicatori privind utilizarea forţei de muncă - mersul salariilor, procesul investiţional, etc. În continuare sugerez câteva piste de discuţie care ajută să operăm cu distincţia evocată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Liga Naţiunilor: România - Kosovo 0-0. Tricolorii au nevoie de un punct pentru a termina pe primul loc
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
-
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
Încep cu o chestiune pe care am mai abordat-o: criza unui model de creştere, care s-a bazat pe o alocare a resurselor orientată excesiv către non-tradables (adică sectoare care nu acoperă nevoile producţiei interne pentru care există cerere solvabilă acasa sau externă) şi împrumuturi masive din străinătate. Reiau tema întrucat merită să subliniez un aspect: acest viciu al economiei autohtone nu îşi are originea, în principal, în construcţia execuţiilor bugetare. Deschiderea prematură a contului de capital (liberalizarea grăbită a pieţelor financiare), goana grupurilor bancare străine după pondere crescută pe piaţă (market share), neglijarea riscurilor sistemice şi a pericolelor induse de creditele în valută, reguli din UE (ce au obligat la deschiderea completa a contului de capital) care nu sunt potrivite stadiului de dezvoltare a unei economii emergente, etc, au creat o vulnerabilitate importantă. Deschiderea economică (inclusiv financiară) a adus şi beneficii, este neîndoielnic. Dar, una peste alta, modelul de creştere a dovedit carenţe. Aşa am ajuns la deficite externe (de cont curent) de peste 12-13% din PIB, care ar fi fost şi mai mari dacă în România nu ar fi intrat remiteri de la cetăţenii români plecaţi în străinătate de ordinul a miliarde de euro anual. Drept este că Cehia, Slovacia, Polonia şi chiar Ungaria au avut dezechilibre considerabil mai mici decât România în anii pre-criză şi că pentru a le explica trebuie să menţionăm trăsături şi opţiuni de politică economică care au condus la rezultate diferite.
Citeşte continuarea opiniei lui Daniel Dăianu pe www.zf.ro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO