- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Opinie de Sorin Pâslaru, ZF: Două veşti cu adevărat proaste de la ING şi Nokia
Prea puţin au vorbit media şi prea puţină energie au consumat autorităţile pentru a împiedica sau măcar a căuta să limiteze daunele a două veşti proaste ale începutului de an: plecarea ING Servicii, cu 185 de angajaţi, şi a Nokia Cercetare de la Cluj, cu 120 de angajaţi.
Opinie de Sorin Pâslaru, ZF: Două veşti cu adevărat proaste de la ING şi Nokia (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)
Prin închiderea celor două companii, clujenii pierd 300 de locuri de muncă dintr-un foc, dintre care jumătate de înaltă calificare, foarte probabil plătite cu peste 1.000 de euro pe lună. Paguba este şi mai mare: ING Service Center Europe ar fi trebuit să angajeze până în 2013 1.000 de oameni în total. Deci Clujul pierde 1.400 de locuri de muncă (destul de) bine plătite. Aceasta înseamnă nu numai 20-30 de milioane de euro anual care nu se vor mai vărsa ca impozite, contribuţii sociale şi salarii nete plătite angajaţilor şi alte câteva milioane de euro ca taxe pe profit sau de altă natură.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
Mai înseamnă şi un minus de câteva milioane de euro pe an plătite pentru închirierea clădirilor, alte milioane pentru servicii prestate de diverşi furnizori şi alte milioane de euro sau poate chiar zeci de milioane de euro pierdute indirect de companii care vindeau maşini, case, mâncare sau haine salariaţilor celor două companii.
Nu este exclus ca în total pierderea pentru Cluj să fie undeva la 50-70 mil. euro pe an, ceea ce la un PIB al judeţului de 5 mld. euro în 2010 înseamnă peste 1%.
ING Service Center urma să se ocupe de operaţiunile financiare, de IT şi risc pentru diviziile ING din şapte ţări, nu numai din Europa Centrală şi de Est, dar şi pentru Spania şi Grecia. La foamea de joburi care există la ora actuală în Europa, mai ales în Grecia sau Spania (şomaj de 20%), probabil că vestea este cum nu se poate mai bună pentru ei. Olandezii nu au dat prea multe explicaţii despre motivul plecării, anunţat de altfel destul de brusc. O decizie de la nivel central. O prezentare într-un board, poate nici măcar în cel mai mare, zece powerpoint-uri, o şedinţă de două ore sau poate nici atât şi gata, cut. Oricum, o decizie mult mai rapidă decât cea a implantării la Cluj. E mai greu să deschizi decât să închizi. Au construit afacerea şi aveau planuri mari. 1.000 de angajaţi sunt mulţi pentru orice ţară. Un moment dificil, dar businessul nu stă pe loc. Aşa cum azi Clujul sau România reprezintă o oportunitate, mâine poate să nu mai fie.
Citeşte continuarea opiniei lui Sorin Pâslaru pe www.zf.ro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:03
-
ieri, 23:10