Opinie Sorin Pâslaru: 0,1% - 0,7% - 0,2%: economia a intrat în nisipul incertitudinii creşterii subunitare

Cu rate de 1% creştere a PIB, România va recupera căderea brutală a economiei din 2009 şi 2010, de 10%, abia peste şapte ani, ceea ce ar fi cel mai prost scenariu. Statistica a raportat ieri o creştere pe trimestrul al doilea de 0,2% faţă de trimestrul anterior şi de 1,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Urmărește
113 afișări
Imaginea articolului Opinie Sorin Pâslaru: 0,1% - 0,7% - 0,2%: economia a intrat în nisipul incertitudinii creşterii subunitare

Opinie Sorin Pâslaru: 0,1% - 0,7% - 0,2%: economia a intrat în nisipul incertitudinii creşterii subunitare

Pe trimestrul I din 2011, care a marcat ieşirea din recesiune, PIB-ul crescuse cu 0,7% faţă de trimestrul anterior.

Cum şi în trimestrul patru al anului trecut Statistica raportase o uşoară creştere, de 0,1%, cele două valori consecutive au fost considerate ca un indicator al ieşirii din recesiune. Ideea era că, dacă intrarea în recesiune este marcată de două trimestre consecutive de scădere, atunci ieşirea din recesiune ar fi, în oglindă, atunci când sunt două trimestre consecutive de creştere.

Ca urmare, o întreagă discuţie a fost generată atunci, la începutul lunii mai, înainte de anunţul Statisticii privind creşterea economică pe T1. Primul-ministru, preşedintele, miniştri şi consilieri au tot anunţat că programele de austeritate şi creditul gigant de la FMI şi-au atins obiectivele: am depăşit recesiunea.

Mesajul, chiar dacă eronat (într-un raţionament de tipul A implică B, non A nu implică non B) a rămas întipărit în mintea oamenilor: am ieşit din recesiune.

Să admitem că aşa a fost. Dar ce folos că s-a încheiat recesiunea dacă evoluţia de aproape un an rămâne subunitară trimestru la trimestru?

0,1% - 0,7% - 0,2%. Aşa a fost în ultimele trei trimestre. Dacă mai avem încă trei cifre la fel, pe următoarele trei trimestre este clară direcţia pentru economie - o creştere mediocră care nu va permite revenirea.

Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici