- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Opinie Sorin Pâslaru, ZF: Am avut trei ani la dispoziţie să găsim un nou model de creştere economică. L-am găsit?
În primăvara anului 2009 devenise o modă printre analiştii economici şi oficialii români să vorbească despre nevoia unui nou model de creştere pentru economie. Dependenţa de finanţările externe, creşterea pe datorie - se spunea, nu mai aveau cum să mai funcţioneze.
Opinie Sorin Pâslaru, ZF: Am avut trei ani la dispoziţie să găsim un nou model de creştere economică. L-am găsit? (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)
La trei ani de la căderea Lehman Brothers, ce s-a schimbat în economie astfel încât să fie mai protejată faţă de turbulenţele financiare internaţionale? Dependenţa de finanţarea externă a trecut de la privat la stat, iar fluxurile interne tot nu le suplinesc pe cele externe. Fluxul de economisire, care ar trebui să se regăsească în finanţare pentru companii şi persoane fizice, este insuficient intern, iar creşterea majoră în fluxul comercial vine tot la extern.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Ultimele date de la Institutul de Statistică arată că depedenţa de exterior a economiei continuă, dar de data aceasta nu prin fluxurile financiare care au finanţat consumul, ci prin capturarea creşterii economice de către exporturi. În semestrul 1, pentru prima dată după 1990, exporturile au avut o dinamică mult mai bună decât a importurilor în datele PIB, crescând cu 15%, faţă de o majorare cu 11% a mărfurilor aduse din exterior.
Pentru comparaţie, în primele şase luni din 2007, exporturile creşteau cu 8%, iar importurile cu 25%. Doar acest fapt a permis ca, în pofida scăderii pe toată linia la celelalte componente ale utilizării PIB pe primul semestru 2011: consumul populaţiei, cu -1,7%, al administraţiei publice, cu -7,2% şi investiţiile, cu -1,7%, economia să fie totuşi pe plus, cu 1,6% faţă de anul trecut.
Citeşte continuarea opiniei lui Sorin Pâslaru pe www.zf.ro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:29
Circulaţie îngreunată în noaptea de vineri spre sâmbătă în zona Romexpo
-
astăzi, 14:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului