- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Opinie Sorin Pâslaru, ZF: Cine nu crede că energie egal 100% politică să-şi muşte limba
Cine nu crede că energie egal 100% politică să-şi muşte limba. Ultimele desfăşurări de forţe în cazul "Gazprom versus Comisia Europeană" declanşat în această toamnă arată cât de tare îşi vor încorda muşchii politici cei "mari", plecând de la preţul şi distribuţia gazului natural.
Opinie Sorin Pâslaru, ZF: Cine nu crede că energie egal 100% politică să-şi muşte limba
Deşi a fost destul de puţin reflectat în mass-media locale până acum, anunţul Comisiei Europene că anchetează Gazprom pentru preţuri "incorecte" (unfair - engl.) în Europa de Est, împiedicarea diversificării aprovizionării şi limitarea prin prevederi contractuale abuzive a tradingului de gaze este o bombă pe piaţa energiei europene.
Vor porni de aici multe desfăşurări de forţe, cu consecinţe imprevizibile. Gazprom furnizează 36% din gazul natural pe care îl consumă Uniunea Europeană şi 70-80% din gazul natural ars în Polonia, Cehia şi Ungaria. În Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Slovacia este unic furnizor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
Toate aceste ţări sunt menţionate de mass-media străine ca fiind cele unde Gazprom ar fi încălcat regulile concurenţiale, conform acestei investigaţii a Comisiei Europene.
Nu şi România, care are cea mai scăzută dependenţă de gazele ruseşti: a consumat în iunie 2012 doar 15% gaz din import, iar anual importurile reprezintă circa 30% în medie.
Ieri însă în războiul gazului au survenit trei elemente, dintre care două ţin chiar de România.
Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, aflată la Bucureşti, a invitat România să coopereze pentru a scăpa de dependenţa de gazul rusesc. Cu amendamentul că Lituania este 100% dependentă de gazul rusesc, iar România (deocamdată) se poate baza pe resurse proprii, invitaţia arată că şi România va fi implicată, vrând-nevrând, în acest război al gazelor.
Apoi, Rusia a pus ieri piciorul în prag şi a condiţionat reducerea preţului la gaz pentru Republica Moldova cu 30% de ieşirea din cooperarea energetică cu Uniunea Europeană. Mesaj dur la doar două săptămâni după vizita cancelarului german Angela Merkel. Gaz (ieftin) de la Est contra vize de la Vest. Ce să aleagă cei mai săraci români din lume?
Citeşte continuarea opiniei lui Sorin Pâslaru pe www.zf.ro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
astăzi, 12:15
Două sate din România au fost selectate în Programul Upgrade al Best Tourism Villages 2024