- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Opinie Sorin Pâslaru, ZF: O alegere trebuie făcută - ori micşoraţi cheltuielile bugetare, ori atacaţi cu adevărat evaziunea
Cu doar 32,3% din PIB pondere a veniturilor bugetare în produsul intern brut estimată pentru 2012 chiar şi după majorarea brutală a taxei pe valoare adăugată (TVA), statul român este pus astăzi în situaţia de a accepta că nu este în stare să atace eficient evaziunea fiscală.
Opinie Sorin Pâslaru, ZF: O alegere trebuie făcută - ori micşoraţi cheltuielile bugetare, ori atacaţi cu adevărat evaziunea (Imagine: www.zf.ro)
Ca urmare, trebuie să se restructureze şi să-şi adapteze funcţionarea la acest nivel de circa 32% din PIB al veniturilor la bugetul consolidat. Experienţa majorării TVA în 2010 a arătat că doar în acel an s-a obţinut o majorare a veniturilor bugetului consolidat în PIB la 32,8%, faţă de 31,5% în 2009.
Ulterior, economia "s-a acomodat" la noua valoare a TVA şi nu s-a mai lăsat "capturată" în taxe. În pofida unui an agricol excepţional, în 2011 ponderea veniturilor bugetare în PIB a scăzut la 31,4%, un minim record în ultimii 7 ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
Se dovedeşte astăzi că majorările de taxe nu aduc decât temporar o creştere a veniturilor la buget, pentru ca apoi tendinţa spre evaziune să se dovedească de neoprit.
Dimpotrivă, o micşorare a taxelor, aşa cum s-a întâmplat în 2005, când a fost introdusă cota unică şi deci micşorat impozitul pe venit până la 16% faţă de 40%, cota marginală anterioară, a adus o uşoară creştere a ponderii veniturilor la bugetul consolidat: 31,2% în 2004, 31,4% în 2005, 32,3% în 2006/2007 şi 32,8% în 2008.
Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO