Opoziţia acuză Guvernul că pregăteşte liste cu firmele care au deranjat PSD. Acesta ar urma să fie controlate de ANAF

Liberalii au acuzat că prin protocolul prin care Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză va selecta contribuabilii care vor fi propuşi pentru controalele ANAF, Guvernul pregăteşte de fapt listele cu firmele care au deranjat PSD şi care vor fi controlate de Direcţia Antifraudă.

Urmărește
888 afișări
Imaginea articolului Opoziţia acuză Guvernul că pregăteşte liste cu firmele care au deranjat PSD. Acesta ar urma să fie controlate de ANAF

Opoziţia acuză Guvernul pregăteşte listele cu firmele, care au deranjat PSD, care vor fi controlate ANAF

„A apărut Protocolul de colaborare dintre Darius Vâlcov şi o prietenă apropiată. Potrivit unui acord parţial secret de colaborare dintre ANAF şi Comisia de Prognoză, Guvernul pregăteşte deja listele cu firmele private care vor fi controlate de Direcţia Antifraudă. Firmele vor fi selectate după evoluţia cifrei de afaceri şi după criterii secrete. Nu este nicio surpriză că atât într-o instituţie (ANAF), cât şi în cealaltă (CNSP) dăm peste acelaşi personaj – Darius Vâlcov, deoarece la ANAF şi-a numit la conducere o prietenă ”apropiată”, iar Comisia de Prognoză o conduce direct, prin Secretariatul General al Guvernului.”, a scris liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, marţi pe Facebook.

Aceasta a prezentat şi două motive pentru care ar trebui să fim îngrijoraţi cu privire la această colaborare „dubioasă”.

- Darius Vâlcov, condamnat pentru spălare de bani şi trafic de influenţă, este cel care va face listele cu firmele ce vor fi controlate de Antifraudă. - ”Ceilalţi indicatori” SECREŢI, în baza cărora se va întocmi lista cu firmele peste care va năvăli ANAF-ul, pot fi abuzivi şi ilegali. - Vine campania electorală iar PSD şi-a creat menghina prin care să sperie şi să forţeze firmele să ”contribuie„ la prosperitatea partidului-stat. Cum se face că majoritatea PSD-ALDE zice că se luptă cu protocoale secrete care ar fi deranjat unii politicieni, când ei încheie acorduri cu un conţinut parţial secret, îndreptate împotriva întregii populaţii? Vom solicita audierea în comisiile parlamentare, a şefilor celor două instituţii – ANAF şi CNSP – pentru a ne explica necesitatea unui asemenea acord periculos.riculos”, a conchis Turcan.

De asemenea, deputatul PNL Bogdan Huţucă a acuzat că precizat că Darius Vâlcov, consilierul premierului va fi singurul care va decide ce companie din România va fi verificată de ANAF.

„Darius Vâlcov va decide de unul singur ce companie din România să fie verificată de ANAF, singurul criteriu putând fi acela că respectiva companie a deranjat PSD sau că a refuzat să doneze bani la partid. Vâlcov face acest lucru deoarece a forţat un acord între ANAF şi Comisia Naţională de Prognoză prin care Prognoza comunică Fiscului domeniile şi societăţile la care acesta să meargă în control”, a afirmat Bogdan Huţucă, printr-un comunicat de presă remis, marţi, MEDIAFAX.

Liberalul a mai spus că Darius Vâlcov şi „restul camarilei” au modificat o lege astfel încât să poată stabili exact ce companie să fie verificată.

“Vâlcov şi restul camarilei au deturnat Legea 30/2018, lege votată în Parlament şi care stabileşte exact ce companie să fie verificată, pe baza unor criterii obiective şi pe baza unei analize de risc stabilită de anumiţi indicatori şi nu de o singură persoană. Verificările se făceau strict pe baza acestor indicatori de risc. Conforme legii 30/2018 ANAF poate interveni doar pe baza unei analize de risc, tocmai pentru a elimina pe cât posibil abuzurile. Intenţia legiuitorului a fost deturnată în interesul celor de la PSD care acum folosesc ANAF ca un instrument de presiune şi control”, a completat deputatul PNL.

Acesta mai spune că, potrivit legii 30/2018, ANAF poate interveni doar pe baza unei analize de risc, tocmai pentru a elimina pe cât posibil abuzurile. Huţucă afirmă că intenţia legiuitorului a fost deturnată în interesul celor de la PSD care acum folosesc ANAF ca un instrument de presiune şi control.

„În acest moment, acordul poate fi folosit pentru a se plăti poliţe şi pentru a se pedepsi punctual anumite firme ce nu sunt pe placul liderilor PSD de la centru sau din ţară”, conchide liberalul.

El a reamintit că a fost mutată de la Ministerul Finanţelor Comisia Naţională de Prognoză în subordinea Secretariatului general al Guvernului, tocmai pentru ca Vâlcov să aibă control pe indictorii pe care îi prognozează această instituţie, ceea ce reprezintă un alt abuz făcut de politicianul condamnat la 8 ani de închisoare în primă instanţă.

Reacţia liberalilor vine după ce Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză va selecta, începând cu ianuarie 2019, contribuabilii care vor fi propuşi pentru controalele ANAF, în funcţie de domeniul de activitate, cifra de afaceri şi alţi indicatori, arată un acord de cooperare dintre ANAF şi CNSP, încheiat pe 22 ianuarie.

Analiza de risc, care are ca scop determinarea sectoarelor şi societăţilor unde există riscuri fiscale potenţiale, va fi realizată de ANAF în funcţie de indicatorii din bazele de date ale organului fiscal şi indicatorii statistici trimişi de CNSP.

CNSP va comunica lunar conducerii ANAF situaţia domeniilor şi a societăţilor comerciale cu grad ridicat de risc de evaziune fiscală.

ANAF va transmite CNSP informaţii cu privire la efectele obţinute în privinţa reducerii evaziunii fiscale, în urma contralelor efectuate. Cele două instituţii îşi propun să aibă iniţiative legislative în domeniu şi vor constitui grupuri de lucru comune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici