Oprescu: Dobânda pentru obligaţiunile lansate de Bucureşti, cea mai bună obţinută de o municipalitate

Bucureştiul a lansat obligaţiuni de 2,2 miliarde de lei, la o dobândă medie de 3,98%, cea mai bună obţinută de o municipalitate din România, bugetul Primăriei economisind astfel aproximativ patru milioane de lei anual, a declarat marţi primarul general Sorin Oprescu, la Bursa de Valori Bucureşti.

Urmărește
338 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Dobânda pentru obligaţiunile lansate de Bucureşti, cea mai bună obţinută de o municipalitate

Sorin Oprescu (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Suntem foarte mulţumiţi de interesul investitorilor. Instituţiile financiare au demonstrat că au încredere în puterea oraşului Bucureşti, în modul în care este administrat şi manageriat, în viziunea şi strategia de dezvoltare a oraşului. Dobânda medie obţinută de municipalitate este de 3,98% la lei, ceea ce înseamnă o economie la bugetul Primăriei Capitalei de circa patru milioane de lei anual. Încet, dar sigur, Bucureştiul devine credibil şi performant. Este o satisfacţie şi o mândrie să constaţi că, prin această emisiune, ca nivel, abordare şi ţinută, Bucureştiul se alătură, fără complexe, altor capitale europene. Paris, Praga, Varşovia, de exemplu, emit obligaţiuni municipale de asemenea anvergură şi ţinută", a spus primarul general al Capitalei, la Bursa de Valori Bucureşti, la deschiderea şedinţei bursiere cu ocazia listării obligaţiunilor în valoare de 2,2 miliarde de lei, recent emise de municipalitate.

Sorin Oprescu a adăugat că municipiul Bucureşti a încheiat, marţi, plasarea şi decontarea ofertei de obligaţiuni municipale de 2,2 miliarde de lei vândute către investitori instituţionali din Romania şi alte cinci ţări, precum şi către persoane care au achiziţionat obligaţiuni în valoare de cel puţin 500.000 de lei.

Edilul Capitalei a precizat că oferta a fost structurată în patru tranşe, de 3, 5, 7 şi respectiv 10 ani, toate fiind suprasubscrise. În medie, au cumpărat obligaţiuni municipale aproximativ 40 de investitori instituţionali, diferiti pe fiecare tranşă.

Sorin Oprescu a mai spus că circa 20% din investitori au fost străini şi 80% români. Dintre investitorii români, cea mai mare pondere au avut-o băncile, cu aproape 40%, urmate de fonduri de investiţii, cu 27%, şi fonduri de pensii, cu 15%. De asemenea, au mai participat instituţii financiare internaţionale şi fonduri de asigurări.

Tranşa cu maturitate de trei ani are o dobândă fixă de 2,80%, cel mai avantajos preţ obţinut de vreo municipalitate din România la o operaţiune de acest fel. Tranşa cu maturitate de cinci ani are o dobândă fixă de 3,58%, cea cu maturitate de şapte ani are o dobândă fixă de 4,43%, iar tranşa cu maturitate de 10 ani, o dobândă fixă de 5,10%. Costul mediu este de 3,98%, în lei, faţă de 4,175% cât a fost emisiunea anterioară, când municipalitatea s-a împrumutat în euro.

Tranzacţia a fost intermediată de consorţiul condus de Raiffeisen Bank România, din care mai face parte BT Securities.

"Ne bucuram, şi ca lider al consorţiului de intermediere al ofertei, şi ca bucureşteni, de succesul celei mai mari emisiuni de obligaţiuni municipale de pe piaţa romanească. Ca bucureşteni, ne bucurăm că Primăria va plăti mai puţini bani din taxele plătite de contribuabili în contul datoriei oraşului şi fără risc valutar. Ca intermediari, ne bucurăm pentru că am reuşit încă o dată să facem istorie. Această emisiune de obligaţiuni este o premieră pe piaţa locală, nu numai datorită valorii ofertei, dar şi datorită structurii ofertei. Pentru prima oară, în România avem instrumente listate la Bucureşti şi decontate peste hotare. Posibilitatea decontării peste hotare a lărgit baza de investitori care au putut investi în aceasta emisiune, scăzând costul pentru municipalitate. Succesul acestei oferte atestă faptul că piaţa locală este capabilă să constituie o sursă de finanţare, chiar pentru emisiuni mari. Este un moment bun pentru municipalităţi să se împrumute sau să-şi refinanţeze datoriile în acest moment al pieţei, cu dobânzi scăzute", a declarat Dana Mirela Ionescu, director executiv pentru Investment Banking al Raiffeisen Bank, liderul consorţiului care a intermediat oferta.

Programul de emisiuni de obligaţiuni este destinat să ramburseze emisiunea de 500 de milioane de euro contractată în 2005 şi scadentă anul acesta.

Primarul a precizat că prin emisiunile de obligaţiuni municipale, gradul de îndatorare al municipalităţii a scăzut de la 80% la 7,8% pentru 2015, ceea ce înseamnă că Primăria Capitalei poate să facă împrumuturi pentru alte proiecte.

Emisiunile de obligaţiuni municipale sunt tranzacţionate, începând de marţi, la Bursa de Valori Bucureşti.

Primarul Sorin Oprescu a mai spus că Bucureştiul a obţinut astfel ce şi-a propus, respectiv s-a împrumutat în monedă românească, fără să îşi mai asume risc valutar, oferta a fost suprasubscrisă la aproape dublul sumei necesare, s-au obţinut condiţii financiare foarte bune, pe mai multe tranşe, cu o dobandă mai mică, iar metoda de finanţare este transparentă şi flexibilă.

"Am ales să ne împrumutăm în lei, decizie corectă şi curajoasă. Astfel, am protejat banii publici şi pe viitor. Netezirea vârfului de refinanţare face să nu mai avem niciodată un vârf de refinanţare atât de mare, ca la emisia precedentă, de 500 de milioane de euro. Oraşul nu va mai fi sufocat de scheme financiare discutabile, care sa-i împiedice dezvoltarea sau abordarea flexibilă şi judicioasă a investiţiilor", a mai spus Oprescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici