- Home
- Economic
- ALBA IULIA, (23.05.2018, 09:16)
- Dragos Suciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oraşul din România unde piaţa imobiliară a ajuns aproape de nivelul dinaintea crizei economice din 2008
Preţurile apartamentelor, caselor şi terenurilor din Alba Iulia au crescut constant în ultimii ani, fiind cu circa 10% mai mici decât înainte de criza economică din 2008, iar oamenii de afaceri din judeţ, care au alte business-uri, încep să construiască locuinţe.
Urmărește
4255 afișări
Oraşul din România unde piaţa imobiliară este aproape de nivelul dinaintea crizei economice din 2008
În Alba Iulia apartamentele se vând cu preţuri între 750 şi 1.100 de euro metrul pătrat, iar criteriul cel mai important care stabileşte suma este zona în care este situat blocul, fiind preferate cele din centru şi din cetate. Aici, preţurile pot ajunge la 1.100 de euro metrul pătrat, în vreme ce la periferie apartamentele se vând cu 750 de euro metro pătrat.
Agenţii imobiliari susţin că sunt apartamente cu două camere care se vând la aproximativ aceleaşi preţuri ca în 2008, în vreme, ce în cazul celor cu trei camere, preţurile sunt mai mici. În medie, potrivit celor care se ocupă de imobiliare, preţurile sunt cu 10% mai mici decât în perioada de boom economic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Astfel, oamenii de afaceri din judeţ, care au dezvoltat business-uri în alte domenii decât construcţii, spre exemplu servicii sau în industria alimentară, s-au reorientat şi au început să construiască locuinţe.
Cel mai puternic dintre ei este Ioan Istrate, fostul proprietar al producătorului de îngheţată Alpin 57 Lux, care construieşte un cartier cu 16 blocuri şi peste 450 de apartamente în spatele Bazinului Olimpic din Alba Iulia.
De asemenea, şi alţi oameni de afaceri investesc în piaţa imobiliară, fiind preluate chiar clădiri abandonate de la intrarea în oraş, care urmează să se transforme în complexe de apartamente.
Pe lângă aceştia, cei care în urmă cu câţiva ani se ocupau doar de construcţii, au trecut acum la stadiul de dezvoltatori imobiliari, construind apartamente şi duplexuri.
Un agent imobiliar a spus că, din punctul său de vedere, preţurile la imobiliare şi implicit şi numărul tranzacţiilor vor scădea în următorii ani.
”Acum sunt aproape de nivelul anului 2008, mai ales dacă ne referim la un apartament cu două camere, pe care îl cumperi cu 50.000 de euro. Apartamentele cu trei camere erau mai scumpe. La case, din punctul meu de vedere, preţul este chiar mai mare decât era atunci, în unele zone. Atunci nu erau în Alba Iulia atât de multe duplexuri. Se simte o bunăstare pe piaţă, iar din ce în ce mai mulţi clienţi se orientează spre case”, a spus acesta.
Din 2008 numărul caselor construite a crescut constant, iar unele sate vecine au devenit, acum, cartiere ale municipiului, numărul locuitorilor crescând astfel considerabil.
Un alt om de afaceri din Alba Iulia construieşte 12 locuinţe de tip duplex, pe care le vinde cu 96.000 de euro, ceea ce înseamnă 800 de euro metrul pătrat.
”În ceea ce priveşte terenurile, în oraş, acestea au ajuns la valoarea din 2008. În afara lor sau la periferie, mai au de recuperat. Poziţia este cea mai importantă”, potrivit aceluiaşi agent imobiliar.
Un dezvoltator imobiliar a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că preţurile terenurilor în oraş ajung la 150 de euro metrul pătrat dacă se poate construi pe ele un bloc cu trei etaje şi depăşesc 200 de euro în cazul celor cu 8 etaje. Preţul mediu al apartamentelor variază între 800 şi 850 de euro metrul pătrat.
”Este o creştere lentă, însă piaţa e stabilă. Preţurile la apartamentele noi a crescut constant din 2010”, a spus dezvoltatorul imobiliar.
De asemenea, proprietarul unei agenţii imobiliare a spus că a cumpărat în urmă cu câţiva ani un apartament cu 50.000 de euro, pe care a primit, recent, 85.000 de euro, însă nu a vrut să-l vândă deoarece îl închiriază în regim hotelier, iar gradul de ocupare, în special vara, este foarte mare.
”Cererea este mult mai mare decât oferta. Am oameni pe lista de aşteptare. Bătălia mare e la apartamentele până în 55.000 de euro. Nu cred că vor mai creşte mult preţurile deoarece se construiesc alte blocuri, iar piaţa se va stabiliza”, a spus acesta.
Odată cu creşterea preţurilor au crescut şi chiriile, care pleacă de la 150-200 de euro pentru un apartament cu două camere.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Smart City. Oraşul din România cu cele mai multe proiecte în vederea tehnologizării comunităţii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe