Iran, Rusia şi Qatar controlează cele mai mari rezerve de gaze naturale la nivel global, iar Rusia este cea mai importantă sursă de gaze de import pentru Europa şi România.
Gazprom furnizează anual, prin intermediari, circa o treime din consumul României.
"Am luat decizii foarte importante. Înfiinţarea unui OPEC al gazelor este cerută şi există consens în această direcţie", a declarat ministrul iranian, Gholamhossein Nozari, într-o conferinţă de presă după încheierea discuţiilor dintre cele trei părţi.
Europa şi Statele Unite au avertizat în repetate rânduri că înfiinţarea unui cartel al exportatorilor de gaze ar pune în pericol securitatea energetică la nivel global şi ar facilita manipularea preţurilor.
"Una dintre principalele responsabilităţi ale acestei organizaţii, pe care o vom forma, va fi de a analiza şi implementa proiecte comune în domeniile explorării, rafinării şi producţiei de gaze", a precizat şeful Gazprom.
Rusia, cel mai mare exportator de gaze la nivel global, a sugerat în prealabil că este interesată de formarea unui astfel de cartel, în colaborare cu Iran, Qatar, Venezuela, Nigeria, Algeria, Egipt, Indonezia şi Libia.
Premierul rus Vladimir Putin, care ocupa funcţia de preşedinte când s-a discutat pentru prima dată cu privire la această organizaţie, a declarat că "ideea înfiinţării unui OPEC al gazelor este interesantă, însă necesită o analiză profundă".