Ordonanţele de urgenţă nu sunt pe placul investitorilor străini din România. Aceştia doresc mai multe legi în Parlament

Pentru buna funcţionare a economiei, Guvernul nu ar trebui să continue să adopte sau să modifice legislaţie fundamentală prin Ordonanţe de Urgenţă (OuG) şi mai ales fără o consultare reală şi structurată cu mediul de afaceri şi părţile relevante, apreciază Consiliul Investitorilor Străini (FIC).

Urmărește
347 afișări
Imaginea articolului Ordonanţele de urgenţă nu sunt pe placul investitorilor străini din România. Aceştia doresc mai multe legi în Parlament

Ordonanţele de urgenţă nu sunt pe placul investitorilor străini din România. Aceştia solicită mai multe legi în Parlament

„Guvernul îşi creează sieşi, dar şi cetăţenilor şi mediului de afaceri sentimentul greşit că economia se află în faţa unor probleme insurmontabile şi că în orice clipă trebuie adoptat un act normativ cu celeritate excepţională pentru a îndrepta lucrurile.

Datele oficiale arată un anumit nivel de stabilitate a indicatorilor macroeconomici care contrazic acest sentiment. Chiar dacă există îngrijorări legitime legate de disponibilitatea forţei de muncă, inflaţie sau nivelul deficitului, economia României operează deocamdată la parametri normali şi trebuie tratată ca atare.

De aceea, credem că Faptul că unele schimbări legislative au fost anunţate la începutul mandatului, prin programul de guvernare, nu justifică adoptarea lor prin OuG-uri. Simplul anunţ al acestora nu constituie o consultare. Similar, Guvernul nu poate folosi argumentul că aceste modificări sunt utile mediului de afaceri pentru că ele nu îndeplinesc două elemente cheie: transparenţă şi predictibilitate”, arată comunicatul instituţiei.

Investitorii străini spun că OuG-urile, ca orice iniţiativă legislativă, au nevoie de o perioadă de consultare, de înţelegere a mecanismelor ce trebuie adaptate şi de o minimă evaluare a efortului pentru implementare. De aceea, conform reglementărilor în vigoare se acordă consultării publice timpul necesar (între 10-30 de zile), dar şi un anumit parcurs instituţional de avizare pe care constatăm, cu regret, că Guvernul încearcă şi din ce în ce mai des reuşeşte să îl parcurgă în 24-72 ore.

Doar în ultimele 12 luni au făcut obiectul unor OuG-uri subiecte de o importanţă covârşitoare: transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, parteneriatele public-private, salarizarea personalului plătit din fonduri publice, rectificarea bugetară, achiziţiile publice, absorbţia fondurilor europene, legea insolvenţei, Fondul Suveran pentru Investiţii şi Dezvoltare, Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală etc.

FIC consideră că majoritatea măsurilor adoptate de Guvern trebuie să ia forma unor proiecte de lege care mai apoi să fie dezbătute în Parlamentul României. Un astfel de proces de legiferare, folosind rolul de drept al Parlamentului, va produce legi mai bine adaptate economiei reale şi mai stabile în timp. Această abordare ar oferi mai multe ocazii de consultare a părţilor relevante, fie în clipa când este promovat de Guvern, fie în cadrul dezbaterilor parlamentare.

Din FIC fac parte peste 130 dintre cele mai mari multinaţionale din România, board-ul directoratului incluzând în prezent reprezentanţii ai companiilor Uniqa Asigurări, PwC România, Engie România, Orange România, KMG International (fostul Rompetrol), KPMG România, Deloitte România, Sodexo Pass România, CRH Ciment România, BERD, MullenLowe Group, Enel România, Mega Image, ING Bank România şi GSK România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici