Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică cere o reformă ambiţioasă a zonei euro, pentru depăşirea crizei datoriilor

Zona euro trebuie să adopte "reforme structurale ambiţioase" pentru a susţine creşterea şi pentru a depăşi criza prelungită a datoriilor suverane, potrivit unui raport publicat, marţi, de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), citat de Financial Times.

Urmărește
105 afișări
Imaginea articolului Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică cere o reformă ambiţioasă a zonei euro, pentru depăşirea crizei datoriilor

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică cere o reformă ambiţioasă a zonei euro, pentru depăşirea crizei datoriilor (Imagine: Shutterstock)

OCDE a avertizat că programele de consolidare fiscală, împreună cu reticenţa băncilor în a acorda împrumuturi, ar putea genera noi probleme economice pe termen scurt. Organizaţia, cu sediul la Paris, estimează o creştere economică de 0,2% pentru uniunea monetară în acest an.

Chiar dacă susţine politica UE de a combate politicile fiscale relaxate ale unor state membre, OCDE consideră că unele ţări, cu spaţiu de manevră, ar putea tempera măsurile de consolidare fiscală dacă se înrăutăţeşte situaţia economică.

Raportul recomandă liderilor europeni să fie pregătiţi să majoreze capacitatea fondului de urgenţă pentru sprijinirea statelor cu probleme de finanţare.

Cancelarul german Angela Merkel a anunţat, luni, că susţine combinarea resurselor mecanismelor de suport financiar ale zonei euro, care vor avea astfel o capacitate totală de 700 de miliarde de euro, incluzând fonduri deja împrumutate Greciei, Portugaliei şi Irlandei de 200 de miliarde de euro. Suma este, însă, sub necesarul de 940 de miliarde de euro evaluat de Comisia Europeană.

Mai multe guverne din zona euro, în frunte cu Spania, au avertizat că măsurile de austeritate impuse de reglementările bugetare ale UE fac imposibilă susţinerea economiilor în contextul celei de-a doua recesiuni din ultimii trei ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici