„Eu am făcut o scurtă examinare a pieţei de energie electrică şi am observat că preţul contractelor încheiate anul trecut pentru achiziţia de energie în 2021 este la fel ca preţul din 2020 care s-a achiziţionat în 2019. Şi tot aşa. Deci nu a crescut preţul, dacă un furnizor şi-a achiziţionat anul trecut pentru portofoliul de clienţi casnici care îl aveau energia pentru 2021 ştiind încă de la 1 ianuarie 2020 că la 1 inuarie 2021 piaţa se va liberaliza”, a declarat Virgil Popescu, la Digi24.
Acesta susţine însă că mulţi furnizori nu au făcut acest lucru.
„Dacă tu furnizor n-ai avut grijă să îţi iei energia cu un an înainte sau la jumătea anului să îţi iei energia în timpul anului 2020 pentru anul 2021 ştiind că se liberalizează, ai portofoliu mare de clienţi (…) şi vii şi spui în cursul anului acesta că n-am curent, cumpăr de pe piaţă zilele următoare, când anul acesta preţul e mai mare, înseamnă că n-ai avut un comportament normal, ai avut un comportament speculativ”, a precizat ministrul.
El afirmă că furnizorii nu s-au obişnuit cu piaţa liberă.
„Furnizorii nu s-au obişnuit cu piaţa liberă, nu s-au obişnuit că o piaţă liberă are reguli şi acţionează în continuare speculativ. Sunt furnizori care vând energie electrică fără să o aibă către clienţi şi acum încep să rezilieze contractele, pentru că au un anumit preţ negociat, dar preţul pe piaţa zilei următoare e mai mare, a crescut, iar acest lucru nu este normal. Sunt furnizori care reziliază contracte cu toate că au energie cu clienţii, dar ca să vândă plătesc penalităţi, dar tot câştigă mai mult pentru că vând în piaţa zilei următoare care e mai scumpă, iar nu e un comportament normal”, susţine Virgil Popescu.
Acesta crede că „sunt lucruri care trebuie reglementate mai bine de către ANRE, piaţă liberă, dar toţi să respecte anumite reguli”.
Întrebat dacă este posibilă o prelungire a perioadei în care clienţii trebuie să aleagă furnizorii, Virgil Popescu a spus: „Termenul a fost termen rezonabil de 6 luni, stabilit prin ordin al ANRE. Vă spun sincer, teoretic, se poate prelungi, nu e o problemă, dar nu ştiu dacă vom putea obţine mai mult de 50%, cred că pe acolo se duce 45-50%. (…) Poate că ANRE, decât să prelungească, poate că ar trebui să simplifice la maxim procudura asta de mutare, să nu mai fie omul nevoit să-şi aducă inclusiv contractul de proprietate şi multe acte documente, poate că ar trebui să fie mult mai simplu”.