Orice întârziere a următoarei tranşe de la FMI poate afecta ratingul României
„Dacă vedem semne că FMI va amâna plata următoarei tranşe a acordului stand-by, programată pentru 15 decembrie (…) dacă vedem semne că programul convenit cu FMI deraiază, vor apărea presiuni negative asupra ratingului„, a afirmat el.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că FMI şi-a amânat misiunea de evaluare a României în absenţa unui guvern în deplinătatea capacităţii de exercitare a funcţiei la Bucureşti.
A doua evaluare a acordului era programată pentru sfârşitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, când o misiune a FMI urma să vină la Bucureşti pentru a urmări stadiul îndeplinirii condiţionalităţilor stabilite pentru finele lunii septembrie.
Cea de-a treia tranşă din împrumut are o valoare de 1,409 miliarde de Drepturi Speciale Tragere (aproximativ 1,5 miliarde euro) şi ar urma să fie acordată în luna decembrie, în funcţie de raportul celei de-a doua evaluări.
FMI nu anticipează o întrerupere a acordului cu România, iar o misiune a instituţiei va veni la Bucureşti imediat ce noul Cabinet s-a format, pentru a discuta cu autorităţile a doua evaluare a înţelegerii stand-by, a declarat joi într-un comunicat Jeffrey Franks, şeful delegaţiei din partea Fondului.
Fitch atribuie României ratingul „BB+”, cu perspectivă negativă, iar agenţia a mai arătat, la începutul lunii octombrie, că „eşecul” programului convenit cu FMI ar exercita „presiuni intense” pe ratinguri.