- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
OTE poate ceda la schimb active din Serbia a căror vânzare ar fi finanţat tranzacţia cu Romtelecom
Grupul OTE ar putea ceda participaţia de 20% deţinută la Telekom Serbia pentru acţiuni la altă companie de telefonie mobilă, renunţând la planurile de a vinde pachetul de titluri pentru a finanţa preluarea integrală a Romtelecom, potrivit portalului elen Capital.
Telekom Austria, singura companie rămasă în licitaţia pentru achiziţia Telekom Serbia, analizează toate scenariile posibile de preluare. Statul sârb controlează 80% din acţiunile Telekom Serbia, iar OTE restul de 20%.
Potrivit celui mai probabil dar şi mai complicat scenariu, compania austriacă este dispusă să plătească statului sârb 480 de milioane de euro pentru 31% din Telekom Serbia şi să propună OTE acţiuni la furnizorul de telefonie mobilă VIP, de asemenea din Serbia, în schimbul pachetului de 20% din acţiuni, potrivit Capital.
Surse din OTE au declarat că grupul nu a primit încă o astfel de propunere, dar nu o exclude.
Obiectivul OTE era de a obţine bani în schimbul participaţiei la Telekom Serbia, estimată la 155 de milioane de euro, pentru a finanţa o posibilă preluare integrală a Romtelecom. OTE intenţiona să creeze un grup de telecomunicaţii integrat, care să includă diviziile de telefonie fixă şi mobilă. În România, OTE controlează 54% din capitalul Romtelecom, divizia locală de telefonie mobilă Cosmote şi reţeaua de magazine Germanos, cu profil IT&C.
O eventuală blocare a privatizării Telekom Serbia ar putea schimba aceste planuri. OTE se aştepta să încaseze destui bani pentru a-şi spori lichiditatea sau pentru a finanţa achiziţia pachetului de 46% din acţiuni pe care statul român intenţionează să-l vândă.
Compania austriacă are ca termen până pe 4 mai, dată la care în Serbia este sărbătoare, pentru a depune o ofertă îmbunătăţită de preluare a operatorului de telefonie sârb. Statul cere minim 1,4 miliarde de euro pentru 51% din companie, după ce Telekom Austria a propus iniţial 950 de milioane de euro, plus investiţii de 450 de milioane de euro pe o perioadă de trei ani.
Telekom Austria ar favoriza vânzarea VIP din cauza eventualelor obiecţii legate de competiţie pe care Comisia Europeană le-ar putea ridica, din cauza operaţiunilor de telefonie mobilă ale Telekom Serbia.
O astfel de tranzacţie depinde de interesul conducerilor OTE şi Deutsche Telekom, cel mai mare acţionar al OTE, cu 30%, pentru piaţa de telefonie mobilă din Serbia. VIP are 1,36 milioane de abonaţi, iar veniturile au crescut anul trecut cu 14%, la 104,7 milioane de euro.
Telekom Serbia are active importante, mai ales în sectoarele telecom din Serbia, Bosnia - Heţegovina şi Muntenegru.
OTE a cerut Ministerului Comunicaţiilor, la sfârşitul lui martie, să accepte prelungirea cu aproximativ două luni, până la finele lunii mai, a termenului până la care grupul va prezenta oferta privind preluarea participaţiei statului la Romtelecom. În baza contractului de privatizare, OTE trebuia să prezinte până la finele anului trecut o ofertă de cumpărare a pachetului de acţiuni deţinut de stat la Romtelecom, termen decalat ulterior cu trei luni, la solicitarea grupului elen.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Presa din Serbia a ieşit la atac după meciul de aseară: "Fotbaliştii falsului stat Kosovo au părăsit terenul. Delegaţia falsului stat a atacat jurnaliştii! A trimis mesaje de ameninţare"
-
Cum să ieşi la suprafaţă ca IT-ist într-o industrie care şi-a pierdut suflul. Care sunt cele mai căutate skilluri la momentul actual cu care poţi să ignori criza
-
Tomac, după nominalizarea lui Marco Rubio secretar de stat SUA: adoptă linia „pace prin putere”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO