OTP Bank: Clienţii premium plătesc dobânzi mai mici de 10% la creditele în lei

Clienţii premium plătesc deja dobânzi mai mici de 10% la creditele în lei, în condiţiile în care marjele practicate au scăzut de la circa 5 puncte procentuale la 2,5-3 puncte, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al OTP Bank România, Lazslo Diosi.

Urmărește
46 afișări
Imaginea articolului OTP Bank: Clienţii premium plătesc dobânzi mai mici de 10% la creditele în lei

OTP Bank: Clienţii premium plătesc dobânzi mai mici de 10% la creditele în lei (Mediafax Foto)

"Pentru creditele în lei cred că vor scădea dobânzile, dar există mai multe segmente diferite. Pentru clienţii premium, ratele sunt deja sub 10%. Vorbim despre mulţi clienţi, în condiţiile în care dobânzile interbancare sunt sub 7,5%, iar marjele pentru aceştia au scăzut la 2,5 - 3 puncte procentuale, de la 5 puncte", a explicat Diosi.

Potrivit acestuia, clienţii premium sunt firmele care au reuşit să-şi majoreze cifra de afaceri în criză, iar băncile se luptă pentru a-i atrage, în contextul în care "înoată în lichiditate".

Întrebat dacă se aşteaptă ca toţi clienţii să beneficieze de credite cu dobânzi sub 10%, oficialul OTP Bank a afirmat că acest lucru nu este probabil.

"Diferite produse de creditare sunt asociate unor riscuri diferite. De exemplu, marjele pentru creditele acordate IMM-urilor sunt încă la 5 - 6 puncte, întrucât acest segment de clienţi prezintă un risc mai mare. Şi pentru clienţii de retail, la creditele ipotecare, marjele mai mici de 4 puncte reprezintă o aventură", a explicat Diosi.

În ceea ce priveşte rezultatele OTP Bank realizate la începutul acestui an, Diosi a spus că relansarea creditării necesită mai multe eforturi decât ar fi crezut şi că există unele segmente, cum ar fi IMM-urile, unde evoluţia este în conformitate cu planul.

Şeful OTP Bank România consideră că, în prezent, există o accelerare a vitezei creditării la nivelul sistemului bancar, dar a menţionat că majorarea va veni în a doua jumătate a anului.

Totodată, el a mai arătat că în sectorul real se observă o majorare a numărului de fuziuni şi achiziţii, ceea ce este benefic pentru bănci, întrucât companiile care au supravieţuit crizei cumpără firmele concurente mai slabe sau cele care nu au rezistat crizei.

Diosi crede că o consolidare a sectorului real ar fi avut loc chiar şi fără criza actuală, dar aceasta ar fi avut o magnitutine mai mică.

"După fiecare criză ar trebui să aibă loc o perioadă de consolidare a sectoarelor. (...) În sectorul economic real se realizează deja multe fuziuni şi achiziţii. Dar sectorul bancar din România a fost stabil datorită reglementării şi monitorizării. Monitorizarea este foarte importantă întrucât şi alte state au reglementări foarte stricte, dar nu şi o monitorizare la fel. În România monitorizarea se face zinic şi stabileşte o disciplină foarte puternică", a declarat Diosi, întrebat dacă actuala criză va duce la o consolidare a sectorului bancar.

El consideră că monitorizarea strictă este un lucru bun, după ce s-a observat că toate băncile au supravieţuit crizei.

Profitul după impozitare al OTP Bank România, parte a grupului ungar OTP, a crescut anul trecut de peste patru ori şi jumătate, de la 241 milioane de forinţi (900.000 de euro) în 2008 la 1,1 miliarde de forinţi (4,1 milioane euro), sprijinit de o creştere a veniturilor cu 20%.

Banca a alocat, în perioada analizată, provizioane de risc pentru credite în valoare de 5,3 miliarde de forinţi (aproximativ 19,8 milioane euro), în creştere cu 76% comparativ cu 2008.

Valoarea creditelor de retail acordate de OTP Bank anul trecut s-a situat la 200,7 miliarde de forinţi (749 milioane euro), ceea ce reprezintă o reducere cu 3% faţă de 2008. În acelaşi timp, împrumuturile destinate companiilor au scăzut cu 15%, la 92,3 miliarde de forinţi (344 milioane euro). În schimb, valoarea depozitelor populaţiei şi companiilor a urcat cu 33%, la 96,3 miliarde de forinţi (359 milioane euro) în intervalul analizat, marcând una dintre cele mai bune evoluţii din cadrul grupului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici