OTP Bank negociază preluarea sucursalei RBS din România - surse

OTP Bank, cea mai mare bancă din Ungaria, cu active de circa 37 miliarde de euro, negociază preluarea sucursalei RBS din România şi va înainta o ofertă financiară în următoarele două săptămâni, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate discuţiilor dintre cele două instituţii de credit.

Urmărește
16 afișări

"OTP are datele financiare ale băncii, le analizează şi va înainta un preţ până la jumătatea lunii mai. RBS este o bancă foarte bună, dar OTP trebuie să analizeze riscul semnificativ în ceea ce priveşte fidelizarea pe viitor a marilor clienţi corporate, principalul activ al băncii", au explicat sursele citate.

Conducerea OTP a anunţat, vineri, la Budapesta, că grupul ungar vrea să cumpere o anumită bancă pe piaţa românească, cu active uşor mai mari decât ale OTP România, precizând că nu este vorba de MKB Romexterra, divizia din România a grupului ungar MKB.

"Activele totale ale posibilei ţinte de achiziţie din România sunt uşor mai mari decât cele ale OTP România", a spus directorul general adjunct, László Wolf.

Potrivit Ziarului Financiar, OTP Bank România ocupa la finele anului trecut locul 17 în topul băncilor, cu o cotă de piaţă de 1,16% şi o valoare a activelor de 3,9 miliarde lei. RBS România deţine active de 6,15 miliarde de lei, ocupând locul 13 din sistem, cu o pondere de 1,8%.

"OTP a mers pe două linii pentru achiziţia din România, Banca Comercială Carpatica şi RBS, dar discuţiile cu banca din Sibiu au fost abandonate, printre altele din cauza incertitudinilor privind calitatea portofoliului de credite", au adăugat surse din piaţă.

Grupul RBS, controlat în prezent de statul britanic, este prezent în România din 2007, când a preluat operaţiunile băncii olandeze ABN Amro, care au trecut în 2008 sub brandul creditorului britanic.

În februarie 2009, RBS a anunţat că operaţiunile din România sunt pe lista activelor de vânzare în cadrul unui program de restructurare al grupului britanic. Totuşi, chiar în toamna anului 2009 grupul britanic a renunţat la vânzarea subsidiarei din România întrucât a considerat că preţul pe care l-ar fi putut obţine nu reflecta corect operaţiunile locale.

Anul trecut, directorul general al RBS Bank România, Johan Gabriels, a menţionat că grupul britanic nu caută în mod activ să vândă sucursala din România, deşi aceasta continuă să nu facă parte din afacerile de bază al RBS Group.

"Principalul motiv pentru care nu s-a vândut sucursala din România a fost că nu am primit preţul dorit. (...) Este foarte dificil de spus cât este valoarea băncii, dar planurile mele este să majorez această valoare cu 30% în următorii doi ani", a spus Gabriels, în toamna anului trecut.

În 2010, RBS Bank România a obţinut un profit de peste 150 milioane de lei, în creştere cu circa 15% faţă de 2009, potrivit standardelor locale de contabilitate, RAS.

Fosta sucursală a ABN Amro s-a impus pe piaţa românească prin calitatea serviciilor oferite pe segmentul de corporate, având un portofoliu format în principal din mari companii româneşti şi multinaţionale.

RBS este prezentă în 15 oraşe, prin 28 de sucursale, deschise în zonele cu concentrare economică importantă pentru România.

Banca are pe segmentul de corporate 65 de angajaţi, care deservesc circa 2.000 de clienţi persoane juridice. Obiectivul RBS, în următorii doi ani, este ca portofoliul de clienţi corporate să cuprindă jumătate din cele mai mari 1.000 de companii din România în funcţie de cifra de afaceri.

Pe de altă parte, grupul OTP a anunţat încă din luna septembrie 2009 că este interesată de cumpărarea unei bănci din România, iar în piaţă au existat informaţii potrivit cărora la un moment dat a înaintat o ofertă pentru preluarea controlului Băncii Comerciale Carpatica, tranzacţie care nu s-a mai concretizat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici