OTP Bank România a revenit pe profit în primul semestru, cu un câştig de 5,4 milioane euro

OTP Bank România a obţinut în primul semestru un profit net de 1,6 miliarde forinţi (5,4 milioane euro), după pierderi de 7,7 milioane euro în primele şase luni din 2013, în condiţiile în care creditele au crescut cu 6%, în principal pe consum, iar veniturile din dobânzi şi comisioane cu peste 22%.

Urmărește
222 afișări
Imaginea articolului OTP Bank România a revenit pe profit în primul semestru, cu un câştig de 5,4 milioane euro

OTP Bank România a revenit pe profit în primul semestru, cu un câştig de 5,4 milioane euro (Imagine: Diana Zaharia/Mediafax Foto)

Banca a obţinut un profit operaţional de 4,9 miliarde de forinţi (15,9 milioane euro), faţă de 3 miliarde de forinţi în urmă cu un an (10,1 milioane euro), se arată în raportul publicat vineri de banca ungară.

Veniturile totale au avansat cu 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 11,33 miliarde de forinţi (36,9 milioane euro).

Ca rezultat al îmbunătăţirii marjelor nete din dobânzi, veniturile nete din dobânzi au urcat cu 22%, la 9,45 miliarde de forinţi (3,78 milioane euro). Veniturile din taxe şi comisioane au avansat cu 23%, la 1,15 miliarde de forinţi (3,74 milioane euro), iar veniturile nete din alte surse au coborât cu 27%, la 720 milioane de forinţi (2,3 milioane euro).

"Profitul operaţional a avansat cu 61% în rată anuală. În cadrul veniturilor, îmbunătăşirea veniturilor din dobânzi reflectă orientarea strategică a băncii pe credite de consum cu rate înalte ale dobânzii anuale, ale căror pondere a crescut în mod permanent", se arată în raportul publicat de bancă.

Provizioanele au scăzut cu 39% în primele şase luni, faţă de intervalul similar al anului trecut, la 3,2 miliarde de forinţi (10,4 milioane euro). În trimestrul al doilea au fost constituite provizioane de 1,7 miliarde forinţi (5,7 milioane euro)

"Totuşi, în trimestrul al doilea costul riscului a crescut cu 18% (faţă de primele trei luni - n.r.). Din acestea, aproape 600 milioane forinţi (2 milioane euro) sunt rezultatul noilor cerinţe ale băncii centrale (Banca Naţională a României) privind provizioanele", se mai spune în raport.

În acelaşi interval, cheltuielile operaţionale s-au redus cu 3%, la 6,43 miliarde de forinţi (20,9 milioane de euro), datorită cheltuielilor mai mici de marketing, în timp ce cheltuielile cu personalul au urcat cu 4%.

Activele totale ale OTP Bank România au crescut cu 3% în primul semestru, la 465,47 miliarde de forinţi (1,51 miliarde euro).

Soldul brut al creditelor a crescut cu 6% comparativ cu intervalul similar al anului trecut, la 430 miliarde de forinţi (1,4 miliarde euro). Rata creditelor cu întârziere la plată de peste 90 de zile a stagnat în trimestrul al doilea la 18,3%.

Depozitele au scăzut cu 5% în primul semestru, la 191,2 miliarde de forinţi (622 milioane euro).

În trimestrul al doilea, OTP Bank România a obţinut un profit net de 654 de milioane de forinţi (2,1 milioane euro), după pierderi de 1,53 miliarde de forinţi în urmă cu un an (5,16 milioane euro).

Profitul operaţional a crescut cu 30% faţă de intervalul similar al anului trecut, la 2,4 miliarde de forinţi (7,8 milioane euro), dar a scăzut cu 4% comparativ cu primul trimestru.

Veniturile totale au crescut în trimestrul al doilea cu 9% în termeni anuali, la 5,62 miliarde de forinţi (18,3 milioane euro), dar au scăzut cu 1% comparativ cu primul trimestru.

La sfârşitul primului semestru, banca avea 84 de sucursale şi 122 de ATM-uri şi 930 de angajaţi.

Grupul OTP este prezent pe piaţa locală prin OTP Bank România, OTP Leasing România, OTP Consulting România, companie cu activităţi de consultanţă pentru investitori, autorităţi locale şi IMM-uri, şi OTP Asset Management România, societate de administrare a investiţiilor, OTP Real Estate Services România, OTP Advisors România şi OTP Factoring România.

Pe 30 iunie, OTP Bank Romania a încheiat un acord pentru achiziţia subsidiarei din România a băncii portugheze Millennium bcp, valoarea tranzacţiei ridicându-se la 39 milioane de euro, care include cumpărarea acţiunilor şi costurile de integrare.

Contractul prevede achiziţia a 100% din acţiunile Millennium Bank România, banca urmând să fie integrată în structura OTP Bank România, după finalizarea formalităţilor legale şi obţinerea aprobărilor necesare.

Suma necesară tranzacţiei va proveni de la OTP Bank Ungaria, care va opera o majorare de capital la subsidiara din România, probabil la începutul utimului trimestru al anului.

Totodată, OTP Bank va restitui Millennium contravaloarea finanţării intragrup acordate de banca portugheză subsidiarei din România, de circa 150 milioane euro, pe care o va înlocui cu o finanţare de aceeaşi valoare de la banca-mamă din Ungaria.

Millennium Bank are un portofoliu de circa 80.000 de clienţi şi o reţea de 56 de sucursale şi 58 de ATM-uri. În urma tranzacţiei, OTP va avea aproximativ 400.000 de clienţi, aproape 150 de sucursale şi peste 160 de ATM-uri.

În urma achiziţiei, cota OTP Bank România pe piaţa din România va creşte la 2,1%, iar banca va urca pe locul 11.

Acordul final privind procesul de integrare este aşteptat să fie finalizat în decurs de un an.

(Sumele în euro au fost calculate la cotaţiile medii, disponibile în raportul OTP, de 307 forinţi/1 euro în primul semestru şi de 306 forinţi/1 euro în trimestrul al doilea din 2014, respectiv 296 forinţi/1 euro pentru primul semestru şi trimestrul al doilea din 2013)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici