OTP Bank România raportează pierderi de 7 milioane de euro la nouă luni

OTP Bank România a înregistrat o pierdere de 2 miliarde de forinţi (7 milioane euro) în primele nouă luni ale anului, faţă de un profit de 1,46 miliarde de forinţi în aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a majorării provizioanelor şi declinului veniturilor.

Urmărește
190 afișări
Imaginea articolului OTP Bank România raportează pierderi de 7 milioane de euro la nouă luni

OTP Bank România raportează pierderi de 7 milioane de euro la nouă luni (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

În primul semestru, OTP Bank România a avut o pierdere de numai 242 milioane forinţi (circa 870.000 euro).

Provizioanele pentru posibile pierderi rezultate din creditele neperformante au avansat cu 43%, de la 4,86 miliarde de forinţi anul trecut la 6,97 miliarde de forinţi (24,4 milioane euro), se arată într-un raport al grupului ungar OTP.

Instituţia de credit ungară notează deteriorarea semnificativă a calităţii portofoliului de credite în trimestrul al treilea, împreună cu declinul ratei de acoperire a provizioanelor.

OTP Bank România a raportat profit operaţional de 5 miliarde de forinţi (17,5 milioane euro) pentru intervalul analizat, în scădere cu 22% de la 6,5 miliarde de forinţi în urmă cu un an, în timp ce veniturile totale au coborât cu 6%, la 15 miliarde de forinţi (52,57 milioane euro).

Veniturile nete din dobânzi au înregistrat un declin de 13%, la 11,8 miliarde de forinţi (41,35 milioane euro), în timp ce încasările din comisioane şi taxe au coborât cu 34%, la 1,17 miliarde de forinţi (4,1 milioane euro). Veniturile nete din alte surse decât dobânzi, excluzând efectul reevaluării provizioanelor pentru creditele în valută, au fost de 2 miliarde de forinţi (7 milioane euro), comparativ cu 742 milioane de forinţi în aceeaşi perioadă a anului anterior.

Cheltuielile operaţionale au avansat cu 4%, la 10 miliarde de forinţi (35 milioane euro).

Profitul pentru primele nouă luni a fost afectat puternic de rezultatele din trimestrul al treilea. Astfel, OTP Bank România a înregistrat o pierdere de 1,72 miliarde de forinţi (6 milioane euro) în trimestrul al treilea, faţă de un rezultat negativ de 9 milioane de forinţi în perioada similară a anului anterior.

Provizioanele au avansat în acest interval cu 36%, la 3,08 miliarde de forinţi (10,8 milioane euro).

Profitul operaţional a scăzut cu 43% în trimestrul al treilea, la 1,36 miliarde de forinţi (4,77 milioane euro). Veniturile totale au coborât cu 17%, la 4,52 miliarde de forinţi (15,8 milioane euro).

Veniturile nete din dobânzi au consemnat un declin de 32%, la 3,23 miliarde de forinţi (11,3 milioane euro), iar cele din taxe şi comisioane au coborât cu 43%, la 324 milioane de forinţi (1,1 milioane euro).

Cheltuielile operaţionale în această perioadă au urcat cu 3%, la 3,16 miliarde de forinţi (11 milioane euro).

Activele totale au scăzut cu 3% faţă de sfârşitul anului trecut la 448,38 miliarde de forinţi (1,57 miliarde euro).

Portofoliul de depozite a urcat cu 19% raportat la decembrie, la 143,42 miliarde de forinţi (502,6 milioane euro), în timp ce soldul brut al creditelor a coborât cu 5%, la 375,17 miliarde de forinţi (1,3 miliarde euro).

Valoarea creditelor nepeformante (a căror plată a întârziat cu peste 90 de zile faţă de termenele din contract) a avansat cu 23% faţă de septembrie anul trecut, la 59,52 miliarde de forinţi (208,6 milioane euro).

OTP Bank România avea în septembrie 97 de sucursale, faţă de 100 în decembrie şi 95 în iunie.

Grupul OTP este prezent pe piaţa locală prin OTP Bank România, OTP Leasing România, OTP Consulting România, companie cu activităţi de consultanţă pentru investitori, autorităţi locale şi IMM-uri, şi OTP Asset Management România, societate de administrare a investiţiilor.

(Sumele în euro au fost calculate la cursul zilei, de 3,5046 euro pentru 1.000 de forinţi)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici