(P) Panouri fotovoltaice de generaţie nouă: care sunt şi ce beneficii aduc

Panourile fotovoltaice au evoluat în mod constant pentru a-şi spori eficienţa.

Urmărește
8976 afișări
Imaginea articolului (P) Panouri fotovoltaice de generaţie nouă: care sunt şi ce beneficii aduc

(P) Panouri fotovoltaice de generaţie nouă: care sunt şi ce beneficii aduc

În prezent, panourile solare fotovoltaice funcţionează aproape în mod optim şi devin din ce în ce mai populare. Ca urmare, apar noi generaţii de panouri fotovoltaice cu randamente din ce în ce mai mari şi costuri de producţie mai mici. Acest articol prezintă cele mai promiţătoare exemple de panouri solare de nouă generaţie.

Panouri fotovoltaice bifaciale

Recent, fenomenul tehnologic al panourilor solare bifaciale a luat amploare. Motivul este capacitatea acestor panouri de nouă generaţie de a furniza energie din ambele părţi.

De fapt, spre deosebire de panoul solar clasic acoperit cu aluminiu, care îi conferă aspectul opac şi capacitatea de a genera energie doar dintr-o singură parte, panoul solar din material opac care caracterizează panoul solar bifacial este realizat cu o foaie transparentă la spate sau cu sticlă securizată dublă care permite celulelor fotovoltaice de pe ambele părţi ale panoului să capteze lumina şi, prin urmare, să genereze energie.

Spre deosebire de materialul opac al foliei din spate, care caracterizează panourile solare convenţionale, panoul solar bifacial este realizat cu o folie transparentă sau cu sticlă dublă securizată. În ceea ce priveşte compoziţia celulelor, panourile bifaciale sunt de obicei fabricate din celule monocristaline, dar pot fi utilizate şi celule policristaline.

Panouri solare perovskite

Perovskitele sunt o familie de materiale cu o structură cristalină specifică, denumită după mineralul care le alcătuieşte structura. Acestea se numără printre cele mai promiţătoare noi generaţii de panouri fotovoltaice. Utilizaţi pentru a crea celule solare, perovskitele au demonstrat un potenţial real, atât în ceea ce priveşte eficienţa energetică, cât şi costurile de producţie.

Panourile Perovskite pot produce mai multă energie de la soare decât orice alt material, la o fracţiune din costul panourilor solare tradiţionale (siliciu). Într-adevăr, eficienţa celulelor solare perovskite a crescut mai rapid în laborator decât a oricărui alt material fotovoltaic, de la 3% în 2009 la peste 25% în 2020.

Cu toate acestea, deşi multe companii din întreaga lume încearcă să intre pe piaţa panourilor perovskite, majoritatea nu au reuşit încă să le comercializeze la scară largă.

Panouri solare organice

Un panou solar organic este o nouă generaţie de panouri solare care utilizează materiale pe bază de carbon şi electronice organice. Aceste materiale înlocuiesc siliciul ca semiconductor pentru a produce electricitate din energia solară.

Una dintre principalele diferenţe dintre celulele fotovoltaice organice şi cele din siliciu este structura lor fizică. Spre deosebire de celulele fotovoltaice din siliciu, celulele organice sunt fabricate din compuşi care sunt de obicei dizolvaţi în cerneală şi imprimaţi pe materiale plastice subţiri. Acest lucru le conferă o flexibilitate care le permite să fie încorporate în mai multe locuri sau structuri decât celulele fotovoltaice convenţionale din siliciu.

În plus faţă de costul lor scăzut, celulele organice sunt, de asemenea, versatile din punct de vedere fizic. Acest lucru înseamnă că, odată ce performanţele vor fi îmbunătăţite, produsele solare organice ar putea concura cu celulele cristaline tradiţionale.

În plus faţă de costul lor scăzut, celulele organice sunt, de asemenea, versatile din punct de vedere fizic. Acest lucru înseamnă că, odată ce performanţele vor fi îmbunătăţite, produsele solare organice ar putea concura cu celulele cristaline tradiţionale.

Panouri solare hibride

Panourile solare hibride permit producerea simultană de energie electrică şi termică. Prin urmare, acestea constau atât din panouri fotovoltaice, cât şi termice. Există, de asemenea, un schimbător de căldură care transferă căldura de la soare la un lichid care nu numai că încălzeşte apa din rezervor, ci şi răceşte panoul solar pentru a maximiza producţia de energie electrică.

Într-adevăr, panourile solare fotovoltaice sunt o tehnologie excelentă, care s-a dezvoltat cu paşi repezi, în special în ultimele două decenii, dar eficienţa lor este încă de aproximativ 20%, chiar şi în cazul panourilor de înaltă calitate.

Ţigle solare

Ţiglele solare sunt module mici care pot fi fixate pe acoperişul existent sau chiar îl pot înlocui. Acestea pot fi realizate din celule fotovoltaice cu peliculă subţire sau din celule solare monocristaline tradiţionale. Principalul avantaj este de ordin estetic: aspectul final al ţiglelor solare este mult mai natural decât cel al panourilor solare tradiţionale, deoarece acestea se integrează perfect în acoperiş.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici