(P) Prima ţară din Europa care ar putea să se transforme într-o societate fără numerar

Anglia ar putea fi prima ţară din Europa în tranzacţiile financiare să fie realizate exclusiv online. Potrivit specialiştilor, Regatul Unit poate renunţa la numerar până în anul 2031.

Urmărește
17356 afișări
Imaginea articolului (P) Prima ţară din Europa care ar putea să se transforme într-o societate fără numerar

Băncile şi-au mutat deja pe internet majoritatea operaţiunilor, închizând sucursalele sau micşorând semnificativ personalul. Tendinţa a fost impusă, în primul rând, de necesitatea eficientizării costurilor. Pe lângă faptul că nu se mai sunt cheltuieli cu salariile celor care lucrau la ghişeu sau la relaţii cu publicul, desfiinţarea unor filiale duce la economii semnificative prin dispariţia facturilor la utilităţii, care aveau valori tot mai ridicate în contextul actual al scumpirii energiei.

O altă parte interesată de dispariţia banilor cash sunt autorităţile care luptă împotriva evaziunii fiscale şi spălării banilor. Dacă toate tranzacţiile se vor face online, vor fi mai uşor de depistat infracţiunile economice.

23 de milioane de britanici nu au mai folosit bani fizici

În acelaşi timp, britanicii folosesc în procent foarte mare cardurile (de obicei cardurile de debit contactless) sau direct telefoanele inteligente pentru a face cumpărăturile pentru care, în urmă cu câţiva ani, foloseau monede şi bancnote. Cei care jucau la pariuri sportive nu vor resimţi în niciun fel schimbarea, întrucât ei îşi alimentau oricum conturile prin intermediul instrumentelor financiare electronice.

Un studiu recent a relevat faptul că 23 de milioane de englezi nu au mai pus mâna pe bani fizici în ultimul an. În anul 2016, numărul era de 2,9 milioane, în 2018 de 5,4 milioane, iar în 2020 de 13,7 milioane.

Această situaţie se datorează şi pandemiei de coronavirus. Pe de o parte, cele mai multe afaceri au trecut online. Pe de altă parte, lumea a început să evite folosirea bancnotelor de teamă că acestea ar putea fi purtătoare de viruşi.

Angajaţii HoReCa sunt cei mai afectaţi

Există, însă, şi locuitori al Regatului Unit care nu se pot acomoda cu ideea că nu vor mai exista bani fizici. Din această categorie fac parte angajaţii sectorului HoReCa. Ei nu vor mai putea primi bacşiş individual. Dacă „atenţia” va fi inclusă în nota de plată şi va fi plătită cu cardul, aşa cum se obişnuieşte deja în unele ţări, va exista un alt sistem de distribuire a banilor.

În acelaşi timp, chiar şi într-o societate avansată precum cea din Marea Britanie există oameni care nu au acces la internet, iar ei nu sunt deloc puţini. Potrivit ultimelor estimări, 8 milioane de locuitori ai insulei depind de folosirea banilor în numerar, întrucât fie nu au computer sau smartphone, fie nu ştiu să le folosească. Aceştia au cerut noului guvern, condus de Liz Truss, să renunţe la ideea digitalizării complete a sistemului financiar, sau măcar să amâne realizarea ei.

Unii spun că îşi pot gestiona mai uşor bugetul dacă au banii în mână, iar în prezent, când inflaţia este tot mai mare, ţinerea sub control a cheltuielilor este crucială. Oficiul Poştal a declarat că sucursalele sale au gestionat un record de 801 de milioane de lire sterline în retrageri de numerar personale în iulie 2022, reprezentând o creştere de aproape 8% faţă de luna iunie şi de 20% faţă de cifra din iulie 2021.

Pentru a mai linişti spiritele, autorităţile au lăsat să se înţeleagă faptul că folosirea banilor fizici nu va fi interzisă prin lege. „În loc ca Marea Britanie să devină o societate fără numerar în următorul deceniu, Marea Britanie va trece la o economie în care numerarul este mai puţin important decât a fost cândva, dar rămâne apreciat şi preferat de mulţi”, a spus un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici