- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
(P) Ştiai de liberalizarea pieţei de energie electrică? Află mai multe!
Dacă anul 2020 le-a adus consumatorilor dreptul de a alege un furnizor de pe piaţa liberă de gaze naturale, 2021 vine cu încă o veste bună şi anume, liberalizarea pieţei de energie electrică care se realizează în condiţii reglementate de către ANRE, autoritate ce elaborează, stabileşte şi urmăreşte aplicarea ansamblului de reglementări obligatorii la nivel naţional necesar funcţionării sectorului şi pieţei de energie.
Şi, deşi mulţi dintre consumatori nu iau încă în calcul schimbarea furnizorului, ei ar trebui să ştie că pot beneficia de numeroase avantaje şi de costuri mult mai bune.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Odată cu noul an, piaţa consumatorilor casnici de energie electrică se va liberaliza total şi pentru consumatorii casnici, acţiune care le va dreptul tuturor consumatorilor din România să achiziţioneze energie electrică pentru consum, aceasta fiind un produs cu o mare valoare economică, socială, strategică şi politică. Este, de asemenea, indispensabilă pentru întreaga economie a unei ţări, respectiv pentru industrie, servicii şi activităţi sociale.
Prin urmare, piaţa de energie liberă permite accesul acelor companii care vor să intre pe piaţă cu scopul de a presta populaţiei serviciul de furnizare a energiei electrice şi a gazelor naturale fără bariere legale sau administrative, iar consumatorilor le revine automat dreptul de a-şi alege cea mai avantajoasă ofertă. Obiectivul fiecărui consumator este de a căuta şi de a alege în avantajul lui. Astfel, cu noua reglementare care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021, consumatorul are dreptul să-şi schimbe furnizorul de energie electrică fără nicio taxă. Prin exercitarea dreptului de alegere a furnizorului, consumatorii vor contribui nu numai la stimularea concurenţei în domeniu, ci şi la extinderea utilizării de noi forme de energie beneficiind la maximum de avantajele deschiderii pieţei de energie.
Ce presupune libertatea de a-ţi alege furnizorul de energie electrică?
Toţi consumatorii eligibili, atât casnici, cât şi cei noncasnici din România, au posibilitatea de a achiziţiona energie electrică pentru consum, provenită de pe o piaţă liberă şi competitivă şi nu vor mai plăti preţuri reglementate (ţinute sub control). Acest lucru înseamnă că preţul de furnizare a energiei electrice nu mai este stabilit de autorităţi, ci este negociat liber între consumatori şi furnizori.
Pentru consumatorul casnic, liberalizarea pieţei de energie electrică înseamnă mai multe opţiuni de servicii diverse ce se asociază cu preţuri avantajoase. Mai mult decât atât, furnizorii pot oferi acum chiar şi pachete cu servicii multiple sau abonamente personalizate, acordând mai multă atenţie solicitărilor şi nevoilor consumatorilor.
Dar cum bătălia între furnizori este una ce produce confuzie şi mulţi consumatori nu ştiu spre ce să se îndrepte, este recomandat ca înainte de a lua o decizie finală, fiecare consumator să consulte comparatorul de tarife al ANRE unde sunt afişate preţurile din ofertele concurenţiale ale tuturor furnizorilor de pe piaţă.
Cum se realizează schimbarea furnizorului actual?
Aşa cum anul acesta consumatorii au avut dreptul de a-şi alege un furnizor de gaze naturale cu pretul cel mai mic, acelaşi principiu se aplică si la furnizorul de energie electrică, atât timp cât oferta este potrivită consumului şi nevoilor sale.
Schimbarea în sine a furnizorului, cu acte şi proceduri, cade în sarcina noului furnizor ales şi are un termen de finalizare de 21 de zile. Întregul demers este unul gratuit, deci nu se acceptă plata pentru niciunul din paşii implicaţi în procedura de schimbare a furnizorului.
Clientul final trebuie, de asemenea, să se asigure că ofertele au condiţii avantajoase pe întreaga perioadă a contractului şi că respectă prevederile legale prevăzute în contract.
După ce clientul final şi furnizorul nou convin asupra clauzelor contractuale, inclusiv asupra preţului energiei electrice, se încheie contractul de furnizare a energiei electrice.
Care sunt riscurile schimbării furnizorului?
Singurele riscuri ale liberalizării pieţei de energie electrică ar putea fi legate de fluctuaţia preţurilor şi de modul aleatoriu al evoluţiei pieţei libere de energie electrică. Iar pentru a scăpa de orice dubiu, orice consumator trebuie să analizeze oferta furnizorului concurenţial cu atenţie. De asemenea, trebuie să verifice şi toate clauzele contractului de furnizare, inclusiv cele care fac referire la preţul care îi este oferit, precum şi la perioada pentru care acesta urmează să fie aplicat. În acest fel, consumatorul se va asigura că va avea parte de condiţii avantajoase pe întreaga perioadă a contractului.
Ce drepturi are consumatorul?
- Să aleagă noul furnizor după criterii proprii, după necesităţi sau preferinte, în funcţie de sursele de energie folosite pentru producţie, în funcţie de cel mai mic preţ dintre ofertele furnizorilor sau de ofertele integrate de preturi şi servicii oferite;
- Să negocieze preţul energiei electrice;
- Să încheie contracte de furnizare a energiei electrice cu oricare dintre furnizorii deţinători de licenţă acordată de ANRE;
- Să rămână la furnizorul curent, fără a beneficia de drepturile oferite de liberalizarea pieţei de energie electrică.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO