(P) Stocurile prea mari de produse alimentare cresc risipa alimentară

O treime din totalul de alimente produse pentru consum sunt irosite. Potrivit ultimelor statistici, în Uniunea Europeană, aproximativ 20% din totalul de produse alimentare se strică sau sunt irosite.

Urmărește
209 afișări
Imaginea articolului (P) Stocurile prea mari de produse alimentare cresc risipa alimentară

Stocurile prea mari de produse alimentare cresc risipa alimentară

Panica instaurată printre români, care dau fuga la supermarketuri pentru a achiziţiona stocuri mari de alimente va duce la o creştere a risipei alimentare, avertizează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
Astfel de situaţii au fost întâlnite la începutul pandemiei de Covid-19, atunci când atât românii, dar şi cetăţenii altor ţări, au golit rafturile magazinelor pentru a-şi face provizii cu alimente. Situaţia s-a repetat în luna martie, din cauza conflictului militar dintre Rusia şi Ucraina, atunci când românii şi-au făcut stocuri de ulei. Unul dintre motivele pentru care a pornit această „isterie a uleiului” este că Ucraina este cel mai mare producător de ulei de floarea soarelui din Europa. Totuşi, românii nu trebuie să uite că ţara noastră este lider la producţia de ulei în Uniunea Europeană, cu circa 1,5 milioane de tone produse în 2020.

Pentru a stopa cumpărarea abuzivă a produselor, unele supermarketuri au decis să raţionalizeze cantitatea ce poate fi cumpărată. Marea majoritatea magazinelor care au luat această decizie au introdus o limită de 6 kg/ 6 bucăţi. Mutarea unor cantităţi mari de produse de pe rafturile magazinelor în cămară sau pe balcon pot duce la o risipă suplimentară de alimente.

Potrivit estimărilor ANPC, peste 40% din pierderile alimentare apar în urma vânzărilor cu amănuntul şi la consumatori.
Pentru a diminua risipa aliementară, în 2019, Guvernul a aprobat măsurile de prevenire ce pot fi întreprinse în vederea diminuării risipei alimentare.

Cele mai des aruncate alimente de către români sunt mâncarea gătită şi produsele de panificaţie. Cumulat, cele două categorii acoperă un procent de peste 50%.
Cele mai rar aruncate produse de către români sunt legumele 4% şi fructele 6%. Tot la această categorie sunt incluse şi mezelurile, acestea acoperind un procent de 4%.
În anul 2021 România a risipit circa 2,55 tone de mâncare. Chiar dacă încă risipim foarte multe alimente, nivelul mediu de risipă al consumatorului urban a scăzut de la peste 10% în 2016, la circa 6%.

Şi supermarketurile desfăşoară acţiuni pentru combaterea şi limitarea risipei alimentare. În oferta Kaufland, dar şi a altor supermarketuri, găsim produse la care se apropie de expirarea termenului de valabilitate. Pentru a stimula achiziţia acestor produse de către clienţi, majoritatea supermarketurilor oferă reduceri consistente.
În plus, Kaufland donează la organizaţii non-guvernamentale şi la bănci de alimente produsele care nu mai pot fi vândute, dar care încă pot fi consumate în siguranţă. Tot în cadrul Kaufland se desfăşoară şi programul Cantina socială, care are îmbină combaterea risipei alimentare cu partea socială. Acest program se adresează familiilor cu venituri scăzute şi persoanelor vulnerabile şi fără adăpost.

Schimbarea vine de la noi, astfel că îţi recomandăm să îţi planifici mesele astfel încât să reduci şi tu risipa alimentară. Gândeşte-te câţi bani cheltui pe mâncarea aruncată la gunoi şi vei descoperi că odată cu reducerea risipei vei putea şi să economiseşti bani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici