Din cauza pandemiei, Statele Unite ale Americii au intrat în recesiune în februarie, după 128 de luni de expansiune, a anunţat, luni, grupul de cercetare National Bureau of Economic Research. Cu toate acestea, Nasdaq, bursa electronică de la New York, a recuperat toată pierderea cauzată de criza COVID-19.
Nasdaq a atins, vineri, maximul istoric, cu o creştere de 2%, după ce îşi pierduse peste 30% din valoare. Iar S&P 500, indicele care integrează cele mai mari 500 companii de pe Wall Street, s-a apreciat cu 2,6%. Analiştii noştri spun că, la prima vedere, acest fenomen este unul paradoxal, însă explicaţia stă în faptul că bursele precedă economia reală.
„Bursa nu este egal economia reală. Pe bursă, avem unele companii, dar nu avem toate firmele şi mai ales pe cele mici nu prea le vedem reprezentate”, a spus Claudiu Cazacu, analist-şef X-Trade Brokers.
Acesta a atras atenţia că evoluţia companiilor listate a fost una eterogenă.
„Avem companii şi sectoare care au suferit enorm. Dar avem şi altele care au mers foarte bine, cum ar fi zona de tehnologie. Şi în tehnologie, titluri noi, cum ar fi Zoom de exemplu. Sau titlurile Amazon, care atinseseră maxime, noi vârfuri istorice”, a spus analistul.
În opinia sa, stimulentele oferite în SUA au contribuit la revigorarea pieţei de capital.
„Bursa a căzut foarte puternic, dar a şi revenit ulterior. S-au oferit stimulente fiscale. Şi monetar şi fiscal, răspunsul de politică a fost foarte puternic”, a explicat Cazacu.